Подалият оставка министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подкрепяше продължаването на строителството на АЕЦ "Белене" по един много хитър начин. Той манипулираше премиера, казвайки: "Дайте да зарежем "Белене" и да прехвърлим реактора в АЕЦ "Козлодуй". Но какво ще промени това? Руската технология е неефективна". Така енергийният консултант Стефан Гамизов коментира пред Би Ти Ви темата за строежа на АЕЦ „Белене".

Според него отстраненият Трайчо Трайков бил оставил енергетиката в положението, в което я е заварил.

"Проектът за втората електроцентрала започна като част от лобистки интереси. Българското общество не може да е заложник на хора, които преди 7-8 години са работили за руски ползи", допълни той.

Той обяви, че групата, за която говори, е стояла зад гърба на ресорния министър по това време Милко Ковачев. Тогава правителството направило поредица от административни манипулации, за да може Русия да спечели проекта по строежа на атомната централа, твърди експертът.

Фирмата, отговаряща за модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй", също била определена предварително. Гамизов обясни, че представител на американска компания, свързана с енергийния бизнес, е бил на посещение в крайдунавския град, за да предложи услугите си. „Пратеникът от САЩ" обаче бил отпратен с аргумента, че поръчката вече е спечелена от френско-руски консорциум.

Обяснявайки историята на развитие на проекта, Гамизов си позволи да даде съвет на бъдещия министър на икономиката Делян Добрев и на премиера Бойко Борисов - да не бъдат заложници на похарчените до момента 1 млрд. лева за АЕЦ „Белене".

„Страната ни може да изгуби много повече от това, ако продължи строежа. Русия изостава в последните 40 години в развитието на енергийната си политика. Тяхната технология е скъпа и неефективна", каза анализаторът, като допълни, че това може да доведе до загуби от 240 млн. лева годишно.

Линията, поета от правителството по проекта, също се насочва към отказ от реализация на „Белене". Новият икономически министър Делян Добрев обяви в понеделник пред Би Ти Ви, че българо-руски енергиен проект няма да има. Такава е и позицията на премиера Бойко Борисов.

"Непубличен скандал имаше през декември в "Марица изток - 2". Счупи се 6-ти блок, оказа се, че повредата е причинена от саботаж на японската техника. Искаха да ги дискредитират, защото са представители на западната технология в енергетиката", разказа още Стефан Гамизов.


penelopoff
20.03.2012 10:35:06
0
0

Този Гамизов не е специалист.Не е и журналист.Какъв е в същност?Много говори,но малко казва!За да отговори на въпрос изискващ,напр. 2 мин.,той прави рекламни и др.обяснения от 10 мин.И накрая завършва със слова за големите му връзки с гл.прокурор и др.разни-безобразни!Но,г-н главния прокурор все още не е започнал проверки и действия по негови сигнали?Отправени му от Гамизов преди години?!Колко ли истина има в това?Телевизиите,които все още канят този устакяр,не си знаят работата!

matio
20.03.2012 10:55:05
0
0

Какъв ли?АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА КАКВИТО СА ПОВЕЧЕТО ДЕСНИ ПОЛИТИЦИ И НЕ САМО ДЕСНИ.БОКЛУЦИ ДОКАРАЛИ НИ ДО ТУКА ДА СЕ СРАМУВАМЕ ДА КАЖЕМ ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ.

Просветен
20.03.2012 11:00:38
0
0

Стефан Гамизов е поредният Американски платен Агент на Еврейското финансово лоби от Уолстрийт,поредният Предател на България-щедро финансиран отАмериканските империалисти и тяхната маша-ЦРУ ! Мястото на Американският Пудел Гамизов е задълго на топло в СЦЗ

стоян
20.03.2012 11:08:45
0
0

Този боклук от10 години играе "американски агент" за да взима много руски пари. Станишев му плати минимум 5-6 милиона през 2007-2008 г. за да играе "официален опонент" де факто подпомагащ реализацията на руските енергийни проекти. Гамизов вършеше и друга мръсна работа - призоваваше хората да не гласуват, защото "нямало смисъл" - т.е. по-добре спонсорът Станишев да остане на власт. Отблъскващо продажно същество.

bordar
20.03.2012 11:15:23
0
0

платен клакьор!!!!!!!!!!!!!!,а че има лобита в енергийния сектор е ясно на всички, сигур енергията от тец-те или от слънчените елктроцентрали е по-евтина за крайните потребители

Бачо Ангелов
20.03.2012 11:37:09
0
0

Трайков беше некадърник, ала пък това недоразумение Гамизов какво търси в страниците ви?

Стефанов
20.03.2012 11:55:52
0
0

Ха-ха-ха! Стефан Гамизов пак се "изсра на метеното"! За сведение: този е като фурнаджийска лопата - който му плати повече, за него пляска с ръце. Гамизов, ти откога започна да разбираш от ядрена енергетика, да не си ходил на "обучение" при най-видния хидро-мелиоратор на републиката АХМЕТ ДОГАН? Еха-а-а, бая ще да те е "обидил, дано си имал достатъчно вазелин, че както казват някои "ох, боли"

noname
20.03.2012 12:44:47
0
0

Защо на такива недоразумения като този нещастник Гъмизов, наричащи себе си консултанти (дали всички консултанти са недоразумения е друг въпрос и все още не е доказано!!) им се дава възможност да лобират явно ту за едни ту за други - който плати повече.

ES
20.03.2012 14:58:54
0
0

егати мазната физиономия, подлизурко. Наи кадърните министри ,ТРИКОВ И ПЛЕвнелиев ги махнаха

Осведомен
20.03.2012 15:34:10
0
0

Гамизов е лобист на американски енергийни интереси, което самият той не крие.1 2 3

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола