Знаете ли откъде идва името на туристическата компания “Солвекс”? От английската дума to solve - решавам. “Идеята е, че можем да даваме решения. Измислих името изведнъж, след като адвокатът ми каза, че на следващия ден ще внася документите за регистрация и затова му трябва името на фирмата”, обяснява Галин Георгиев, собственик и управител на “Солвекс”.

Той е приветлив, усмихнат човек, който изглежда доволен от живота си, но не допуска лесно всеки до личното си пространство. В офиса му липсват вещи, които да насочват към конкретни черти от характера.

В единия край на кабинета има голям аквариум с рибки, на стената - пейзаж. “Не са моя идея, а на колегата ми. Аз само обичам да ги гледам, макар рядко да ми остава време за това. Не държа на бюрото си и снимки на децата като американците, защото това е нещо по-лично”, веднага обяснява Георгиев.

Износ на консерви, внос на туристи

Кой е човекът, който вече 20 години успешно развива туристически бизнес, а фирмата му е добре позната не само в Русия и България?

Освен с туризъм компанията има и фирми, които се занимават с производство - козметично предприятие в Кричим и консервна фабрика в Нови пазар. Изнасяме козметика и консерви, а внасяме туристи, усмихва се Георгиев.

Завършил е немска езикова гимназия, а след това и международни икономически отношения в Москва. Работи три години във външнотърговското предприятие “Изотимпекс” и след 1990 г. започва да се занимава с частен бизнес. Заедно със своя колега от следването в Москва - Здравко Стайков, регистрира “Солвекс”. Започват с внос, а после се занимават и с износ на популярни български продукти - козметика и храни.

“Помогна ни това, че в Русия имахме познати и приятели. Започнахме да работим с частни фирми на основата на твърдата валута, тъй като т.нар. преводни рубли у нас вече не вървяха”, обяснява Георгиев. “След кратко време регистрирахме две фирми на руска територия. Така започнахме сами да си внасяме стоките от България, обмитявахме ги, разпродавахме ги, получените рубли ги обръщахме във валута. И тъй като туризмът беше едно от основните неща, които България можеше да предложи на Русия, той също влезе в полезрението ни.

Голям тласък в тази посока ни даде една сделка с Новотроицкия металургичен комбинат. Те искаха да изпращат работниците си да почиват в България. Ангажирахме хотел в Албена и организирахме чартърни полети, които цяла година водеха и отвеждаха групи от Русия. Хората бяха много доволни. След това още 1-2 години идваха, но само през лятото.

Покрай всичко това през 1993 г. направихме отделно звено в компанията, което се занимаваше с туризма. Регистрирахме и туроператорска фирма в Москва”, разказва Георгиев.

“До 1996 г. се занимавах с всичко в компанията - и с търговията, и с туризма. Но нещата се разшириха, работата стана доста. Тогава в Москва дойде колегата и аз му оставих търговията. Туризмът ми беше малко “мътен”, но с течение на времето осъзнах, че този бранш ми е по-интересен от всичко друго, с което съм се занимавал. Повече адреналин ли има, по-забавен ли е, заради това, че се работи с повече хора ли - не знам. Но ми харесваше много. За мен беше като откритие, защото като млад никога не ми е било цел в живота да се занимавам с туризъм.”

Оферти за цяла България

В момента “Солвекс” предлага почивки в курорти на територията на цялата страна. Има договори с над 400 хотела по морето, отделно във всички зимни курорти - Боровец, Пампорово, Чепеларе, балнео и спа хотелите във Велинград, Сандански, Хисар и т.н. Компанията има свои фирми в Москва, Петербург, Украйна и Беларус. Освен това оперира много активно и на пазарите в Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Сърбия, Македония и дори Иран! “Солвекс” е представител и на руската авиокомпания “S7 Аirlines” - бившата “Сибир”.

Питам се къде ли ходи на почивка собственикът на голяма туроператорска компания?

“Нямам време за почивка. Последния път, когато бях в отпуска със семейството си, беше през 2006 г. Тогава отидохме за 1 седмица в Анталия. Не бях ходил там и исках да видя какво толкова предлагат комшиите, че ги хвалят всички. Наистина беше осъзната почивка. Оттогава нататък - само по 2-3 дни и по празници, ако има. Не че нещо ще стане с фирмата - механизмът тук е смазан, всеки си знае работата. Но съм си такъв”, допълва Георгиев.

Къде е България като обслужване на туристите? Дали ги привличаме само с ниските цени или и с нещо друго? - питам аз.

Зависи с кого се сравняваме - веднага обяснява управителят на компанията. “Ако се сравняваме със Северна Гърция - ние сме си направо европейци. Но ако се сравняваме с Турция - има още много да догонваме.”

Клиентите от различните страни също са с различни претенции. Руснаците и източноевропейците например предпочитат 3 и 4-звездни бази, а гостите от Иран - само 5-звездни хотели и големи апартаменти, защото идват целите семейства с по 7-8 деца.

В “Солвекс” в България работят постоянно 87 души. Голяма част от тях са в екипа вече 10-12 години, ако не броим тези, които са от самото основаване на фирмата.

Текучество почти няма, не без известно чувство на гордост уточнява Георгиев.

Фирмени традиции

Имат си и традиции - например всяка година преди Коледа се събират заедно със семействата за 2-3 дни в някой курорт в страната. “Тази Коледа бяхме във Велинград - над 180 човека се събрахме с мъжете, жените, децата - голям купон стана. Правим си състезания, сценки, номера, веселба. Има настроение. Поне аз така го усещам”, допълва Георгиев.

Питам дали някоя от двете му дъщери не е решила да се занимава със същия бизнес като него. “Не, с туризъм поне засега не искат да се занимават. Аз не искам да им се меся. Едната е на 16, другата на 18 години. И двете учат в Американския колеж. Много са натоварени, дори ми става мъчно, че нямат свободно време като нас преди години да излязат с приятели. По-голямата казва, че иска да се занимава с журналистика, но дали няма да си промени мнението - не знам”, допълва бащата.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола