Един от учредителите на партия “Новото време” завъртя схема, при която за две години бюджетът бе ощетен с 30 млн. лв. от невнасени данъци.

Бившият военен Бойко Бъзовски (51 г.) действал в съучастие със сина си Емил и още трима души - Емил Димитров, Йоана Димитрова и Явор Кръстев, стана ясно вчера. Последният е син на прокурор и съдийка от Перник.

Петимата са задържани при операция “Скрап” в Деня на влюбените, 14 февруари, след продължителна работа на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и НАП. Участвали са общо 129 служители от различните институции и двама спецпрокурори. Освен за укриване на данъци бандата е заподозряна и в пране на пари.

Групата е действала от 2010 г. на територията на пет града в страната - София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.

Лидерът Бойко Бъзовски използвал чуждестранни фирми, част от които регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания.

От тях фиктивно били купувани големи количества черни и цветни метали. В България пък били създадени фирми “бушони”, които декларирали сделки с големи количества черни и цветни метали с чуждестранни контрагенти.

Целта на дружествата “бушони” била да продават скрап, но само по документи, на реално съществуващи търговци. Чрез издадените фактури действителните фирми оправдавали изкупен от физически лица скрап, за който документи нямало. По този начин реалните търговци избягвали плащането на 10 % данък за всяка сделка.

За да бъдат заметени следите, към фирмите “бушони” били превеждани суми. Парите веднага били теглени от банковата сметка и връщани на наредителите на плащанията. От всяка финансова операция Бойко Бъзовски взимал процент. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, се изчислява на над 200 милиона лева, съобщиха от спецпрокуратурата. От МВР пък закръглиха сумата на 300 млн. лева. Според министерството щетите за държавата възлизат на 30 млн. лева.

В хода на акцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Като веществени доказателства са иззети документи, над 150 000 лева, златни бижута и монети, флашки, касови апарати, компютри.

Голяма част от проверените адреси са в Перник, където баща и син Бъзовски въртят търговия със скрап.

Явор Кръстев също е от миньорския град. Той е син на радомирския прокурор Петър Кръстев и на съдийката по вписвания в Брезник Ели Иванова. Младежът е студент в София, но има автомивка и погребално бюро в Перник. Баща му преди години бе шеф на общинското погребално бюро в града.

“Синът ми е станал невинна жертва - коментира пред “Труд” прокурор Петър Кръстев. - Явор никога не се е занимавал със скрап. Познава се с Емил, който от време на време го кара на лекции в София. Понякога синът ми му помагаше да се справя с компютрите. Това е правил и по време на полицейската акция. Двамата се познават, но не са приятели. Синът ми дори не е знаел какъв е бизнесът на другото момче”, твърди прокурор Кръстев.

Бойко Бъзовски е собственик на фирма “Поли Ем-Бойко Бъзовски”, която търгува със скрап. През юли 2010 г. учредява дружеството “Трансмет 90”, чийто основен капитал е 2 лева. Синът на Бъзовски - Емил (21 г.), пък е бил в управлението на “Булметал Експрот” ЕООД и “Ем Експорт”. Според търговските регистри младежът вече няма участие в никакви фирми.

Бъзовски влязъл и в политиката

Бойко Бъзовски е сред учредителите на създадената от Емил Кошлуков партия “Новото време” , става ясно от сайта на политическата формация. Преди това е бил в НДСВ и през 2003 г. - кандидат за общински съветник в район Красна поляна-София. Роден е във Враца, но живее в Перник.

Завършил е висшето военно училище във Велико Търново. До 1992 г. е бил военен служител и педагог. После става съдружник във фирма СКАТ ООД за външна търговия. Председател е също на УС на сдружение “Илинден-София”.

“Името Бойко Бъзовски не ми говори нищо”, каза бившият лидер на “Новото време” Емил Кошлуков днес.


corner
15.02.2012 21:34:03
0
0

MI DA IZCAKAME I DA VIDIME.............SPEZIALIZIRANIYAT SID SE E ZAEL SIS TIYAH!!

ivan
16.02.2012 06:29:13
0
0

30 мил.-пари за семки. Елате вижте Витан Кимилев от Елин Пелин и ще ви прилошее

Da Da
16.02.2012 20:20:12
0
0

Е как да се видят в съда ? Нали е син на червен прокурор ! Там в съдебната система всички червени комуняги се защитават и заедно делят плячката !

ivan zelev
17.02.2012 19:39:31
0
0

ZASHTO NE OTIDETE V BLAGOEVGRED DA VIDITE KAKVO STAVA TAM. KATO NAPRIMER PRI PETELA,TA TAM VECHE IMA NJAKOLOKO SMARTNI SLUCHAJA I NISHTI NE SE SLUCHVA S SPASKO PETELA,DO KOGAAAAA......................

v.civin
23.02.2012 21:24:54
0
0

Е как да се видят в съда? Нали е син на червен прокурор Алчността на това семейство няма граници . Ако Спецпрокуратурата и Спецсъда подходят професионално и устоят на натиска при разследването те ще установят много дела срещу прокурора Петър Кръстев . Ще се запознаят с много писания до Софийска прокуратура Но всички тези писания са оставали без последствия защото Пернишкият съд Прокуратура и Полиция тушират всичко. Нека се провери всичко за бащата на Явор Кръстев . Обявяват се фирми на Явор .Фирми имат майка му, брат му и снаха му - ЕТ ''Eли Кръстева-Фросини-Камен Кръстев''. Лакомията на тези хора няма еквивалент. Но народа е казал ''Лакомо дупе......... ...''

георги
27.02.2012 19:06:07
0
0

ъттнмвм(мвфщо

Будната съвест на форума
27.02.2012 20:32:25
0
0

Господа от Главна прокуратура и Висшия съдебен съвет: Видяхте ли какви хора са назначени да цицат от държавния бюджет и какви структури обслужват. Този бюджет го пълним ние данъкоплатците, затова чуйте гласа на хората във форума и ревизирайте образованието на тези ,,Прависти,, Кръстеви. Това не е без протекцията на високопоставени хора. По този начин те осигуряват паритет на съмнителни структури и работят на системата ,,или плащаш или те топя ,,.Как и от кого са назначени и техния финансов статус. Има ли сигнали срещу тях. Нали знаете какво пише Брюксел в последния доклад за съдебната ни система, и ни наблюдават под лупа. Такива хора като фамилия Кръстеви нямат място в съдебната ни система. Да видим сега да ли искате да покажете на Брюксел, че сте способни да промените това.

Ivan
05.03.2012 19:05:11
0
0

v.civin Кажи си името драги ми смехурко ??? Кажи да видя ти откъде знаеш толкова за сем. Кръстеви ?? И всичко което си написал е една боза ... И какъв червен прокурор те гони теб ???

fil
10.04.2012 22:43:35
0
0

Ще видиш ти смехурко ,мека китко с балетна стъпка,Нали знаеш какво ги чака такива като тебе във затвора ,Като изпаднете от правната каруца ви е бедна фантазията какво ви чака от ужилените от вас хора,Гробари, май е време да копаете вашия

Yavor
26.04.2012 20:06:28
0
0

Хахахах Civin ... Страх те е и искаш да си останеш анонимен ли ??? Мека китко ;) Рошава ...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола