Двама артисти в един хол, без да броим 4-годишната Кика, кръстена на героинята от филм на Алмодовар.

В този хол моментално се натрапва клишето, че все едно попадаш в друг свят, който няма нищо общо с калните улици и псуващите шофьори.

Човек направо се смалява пред толкова много артистизъм на квадратен метър. Прилича на суперуютен декор, подобаващ и за кино, и за театър. И няма как да е иначе, след като тук живеят актрисата Лиза Шопова и Кольо Карамфилов, артист въобще.

Апартаментът е под наем и семейството не може много да променя обстановката, но Кольо не е издържал и е освежил стените - една в оранжево-червено, друга в синьо.

Кика върти опашка гостоприемно и ни води към нейното кресло, но има къде-къде по-интересни неща за гледане.

Например куфар от дърво и стъкло - един от 40-те прозрачни куфара, проектирани преди години от Кольо за спектакъла “Хамлет”, поставен в Украйна.

Сега куфарът е пълен със семейни снимки, като тази на родителите на Лиза - актьорите Наум Шопов и Невена Симеонова в сцена от пиесата “Варшавска мелодия”.

Сядаме край маса, направена от крака на шевна машина и кръгъл стъклен плот. Над нея се издига колона от дебели книги като пиедестал за нощна лампа.

“Светлината е в литературата”, заявява тържествено Кольо. А Лиза обяснява, че това е най-подходящото приложение на стари италиано-руски и френско-английски речници, които са й останали от дядо й.

Стените, освен че са цветни, са украсени с малки икони. “Преди време се запалих много да купувам стари и полуунищожени икони от антикварни магазини, за да ги спася. Давам ги за реставрация и после ги подарявам.

Когато преди 3 години се оженихме с Лиза в църквата в село Дебращица, върнахме няколко икони там, където им е мястото”, обяснява Кольо.

Историята на тяхната любов плаче за филмиране. Ето го сюжета: Началото на XXI век. Кольо, отдавна завършил училището за сценични изкуства в Пловдив, утвърден автор на нестандартни проекти и изложби самостоятелно или в комплект с неконвенционалните групи “Ръб” и “Диско 95”, женен и вече разведен.

Пие бира с един от най-добрите си приятели - Елин Рахнев, на терасата на Народния театър. Елин казва: “Кольо, на съседната маса седи една жена. Това е твоята жена!”

Карамфилов не я познава. Разбира, че е актриса, което автоматично я изключва като вероятна съпруга. “Твърде силен профил! Абсурд, на мен ми трябва добра, спокойна, търпелива, всеотдайна, неегоцентрична жена - детска учителка може би.”

Обаче не - Лиза е всичко онова, което Кольо не си представя. Тогава тя е актриса в трупата на Младежкия театър, известна дъщеря и сестра на актьори, вече разделена с актьора Христо Мутафчиев, с когото имат син Асен. Прекалено много арт, наистина.

“Още при първия ни разговор с Кольо си помислих, че имаме несходство в характерите, изгубена кауза!”, разказва Лиза.

Но както обикновено, и в техния случай съдбата крои други планове и двамата заживяват заедно. После се разделят. После пак заживяват заедно. И пак се разделят.

По едно време се срещахме тайно криехме се от приятелите - нали вече бяхме обявили, че сме се разделили? После всеки си поговори със своето его - по мъжки аз, по женски тя, и пак се оказахме заедно. И така вече 10 години.

Важното е, че се намерихме и сме като пъзел един в друг, но докато се напаснем, беше голяма мъка.

Не си омръзваме, защото всеки води някакъв тотално бурен вътрешен живот, но се опитва да пази пространството на другия, допълва художникът.

Лиза преди няколко години напуска театъра, решава, че не иска да е повече на сцена.

“Уморих се от очаквания. Помислих си, че ми е дошло време да си тръгна от театъра и толкова”, казва актрисата.

Така е до деня, в който решават с Кольо да направят нещо заедно - тя като режисьор,той като сценограф.

Писна ми да слушам колко са тъпи българските деца как тийнейджърите не четат, не слушат качествена музика, не умеят да общуват...

Истината май е друга - ние не ги разбираме, не познаваме добре децата си, а те просто са различни от нас. Колко родители могат да се похвалят, че общуват пълноценно с детето си?

И много ми се прииска да направим спектакъл за деца - не такъв, на който ги водят вкупом, защото иначе няма да прочетат произведението. А такъв с тях и за тях, да се отнесем с уважение към времето им, лутанията им... мечтите им.

Много си говорихме с Кольо и искаме да сме безкомпромисни и във визията, и в музиката, и в цялата концепция. Мюзикъл!, разказва Лиза.

Тя се спира на пиесата “Кукувицата”. От Елин Рахнев, естествено. Баща води сина си на училище и всяка сутрин закъсняват. Кой не е в час, защо става така? Може да сте гледали постановката в Народния театър, там участваше Наум Шопов-младши, едно наистина прекрасно представление.

Семейството неотдавна говори с директора на театъра в Кърджали Пламен Панев, който им дава картбланш.

Лиза стъпва върху пиесата на Елин (с негово позволение), за да я изпъстри с хип-хоп, стрийт денс, бийтбокс и други момчешки стилове.

С екипа си прави кастинг сред кърджалийските училища и избира 22-ма тийнейджъри, които ще живеят на сцената с четирима професионални актьори от театъра.

Но работата тепърва започва. Лиза ще режисира, Кольо ще проектира декорите, известната модна дизайнерка Мариета Ценова ще работи върху костюмите, Петя Диманова ще миксира музиката, хореографията ще е на Захари Нанков. Звучи многообещаващо.

Представлението ще има премиера в Деня на театъра, 27 март. “Искаме да направим нещо истинско, нещо заради децата ни, за което, надяваме се, времето ще ни се отблагодари”, казва семейството.

Двамата имат солиден стаж като родители на тийнейджъри 18-годишният Асен Мутафчиев и 19-годишният Росен Карамфилов живеят при тях, в две спални, съседни на препълнения с любов и арт идеи хол.

Момчетата сега отсъстват, но кой нормален млад човек си стои вечер вкъщи?

Когато са си у дома, е готино. Миналата година след медийна кампания Кольо и майката на Росен, Ина Дамянова, организираха много артисти и приятели, които помогнаха да се съберат средства за операция на ставата на Росен.

Той сега е окей и пише поезия. Току-що излезе първата му стихосбирка “Орелът и детето” - добро начало за 19-годишен поет.

“ Асен върти огньове през лятото и бавно се запътва към НАТФИЗ - може би драматургия, може би режисура, може би каквото реши”, казва майка му.

От стаите на момчетата звучи рок, тази пролет и двамата ще са абитуриенти, какъв ли купон ще е тогава?

Много емоции е видял този хол. Всичките картини, рисунки, скулптури и инсталации, които Кольо представи на голяма изложба в галерия “Юзина”, са създадени тук.

“Възприемам всяка творба като съобщение. Да създадеш нещо, което да те превъзбуди, от което не можеш да спиш, да сънуваш невероятни неща.

Сънувах веднъж, че Австрия се е приближила някак си механично до България, а по някаква уредба съобщаваха, че всяка седмица ще има Коледа. А една сутрин призори, докато рисувах, гледах мрачен изгрев и написах във фейсбук: “Така и не се научих как се краде синьо от изгрев..."


иван
06.02.2012 18:40:51
0
1

След този чудесен синопсис за бъдещия филм, не остава да им пожелаем успех в спектъла и след него...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола