Докато все още върви съдебно дело срещу него за източване на 15 млн. лв., старозагорецът Вихър Марков - наричан Ураганът на ДДС измамите, спретна нова схема за източване на държавни пари.

Преди Нова година 50-годишният мъж влезе в ареста заради извършваните от него и тримата му съучастници серия далавери, нанесли по първоначална оценка щети за над 1 милион лева на държавата.

Досъдебното производство по това обвинение ще бъде проведено в Стара Загора, а след това делото ще бъде пратено в спецпрокуратурата в София, обясни наблюдаващият прокурор Митко Игнатов. Така в следващите месеци пионерът на дедесарите ще се окаже клиент на специализирания съд.

Спецмагистратите за пръв път ще разследват схема за точене на ДДС, в която е използван електронен подпис.

В края на 2011 г. Вихър Марков се оказа на мушката на прокуратурата и МВР след данъчна проверка на фирмата на Минчо Минчев “МДМ Груп 67”. Ревизията установила, че дружеството е укрило 750 хил. лв. от ДДС. Случаят бил подхванат от икономическата полиция, която разкрила, че Минчев е представител на много фирми в цялата страна, без да има никакви познания и капацитет да върти какъвто и да е бизнес. Установено било, че той получавал наставления от Вихър Марков, който ръководел цялата престъпна дейност на групата дедесари от къщата си в старозагорското село Борилово.

Другият член на групата - Минчо Куманов, който вече е осъждан за данъчни престъпления, осигурявал хора, начиито имена да се регистрират фирми. На по-интелигентните плащали по 1000 лв. за услугата, а малограмотните получавали по стотина-двеста лева.

Според свидетели четвъртият от бандата - Иво Иванов, бил дясната ръка на Вихър Марков и всички, които искали да контактуват с “бащицата”, се обръщали към него.

При претърсване в багажника на автомобила на Вихър била открита нещо като мобилна счетоводна къща с десетки печати на фирми. В дома му пък имало 15 мобилни апарата и 18 сим карти, използвани за престъпна дейност.

В хода на полицейската операция срещу дедесарите били претърсени общо 18 адреса във Варна, Разград, Габрово, София и Стара Загора. Открити били десетки печати на фирми.

“Вихър Марков е легенда, пионер в ДДС измамите. Феноменален счетоводител, той атакува данъчната система веднага след въвеждането на ДДС у нас в началото на 90-те години”, разказват криминалисти, разучавали схемите му.

Първите трикове са т. нар. въртележки - купуваш стока с фактура от “приятелска”, тоест твоя си фирма, която е регистрирана по ДДС. След това превърташ парите през няколко подобни фирми. Накрая си връщаш ДДС-то. По-късно измамите еволюирали в схеми с участието на счетоводни къщи. Там предоставяли на търговците фалшиви фактури, с които да си намалят дължимия ДДС.

Вихър създал мегаструктура от над 90 фирми из цялата страна. Първият му арест е в началото на 1998 г., осъдили го на единадесет месеца лишаване от свобода през 2000 г. Срокът на присъдата обаче съвпаднал с времето, което прекарал в ареста. За втори път е арестуван на 17 април 2006 г. Тогава е разбита организирана престъпна група, източила над 15 млн. лв. ДДС. Измамите били вършени от ноември 2003 г. до април 2006 г. Като помагачи на Марков са уличени още петима души. Под негово ръководството те съставяли счетоводни документи с невярно съдържание, отразяващи фиктивна счетоводна дейност на фирми, регистрирани на името на бедняци и клошари. Фалшивите документи били оформяни в офис във Варна.

През юли 2008 г. започна и мегаделото срещу Вихър и групата му. Според обвинението той разработил схемата за оформяне на счетоводни документи с невярно съдържание на 53 фирми от цялата страна. Призовани бяха за разпит повече от 120 свидетели - някои вече покойници. Делото се отлагаше по различни причини и все още не е приключило.

И досега Марков твърди, че е невинен. Хората от групата му обаче сключиха споразумение с прокуратурата за условни присъди и вече са само свидетели по това дело.

Първи присъди - за наркобанда

Първата присъда, произнесена от спецсъда, вече е факт. Вчера в рамките само на едно заседание украинецът с български паспорт Степан Кара (30 г.) получи наказание от една година затвор. Сочените за негови съучастници Иван Иванов (30 г.) и Силвия Капчикова (34 г.) бяха осъдени на три години пробация, а 66-годишният Георги Бошняков - на година условно с 3-годишен изпитателен срок.

Четиримата бяха обвинени, че са участвали в престъпна група за разпространение на наркотици.

До наказанията се стигна, след като спецпрокуратурата предложи споразумение на подсъдимите, което вчера съдия Николай Димитров е одобрил. Единствен от предложението на обвинението не се е възползвал петият подсъдим по делото - Илия Дерузов. Процесът срещу него ще се гледа по общия ред при друг съдебен състав. Според прокуратурата именно той е инициирал създаването на наркобандата през 2010 г. от затвора в Пловдив.

Делата на спецсъда: Една поредица на "Труд"


baba vi
01.02.2012 12:50:57
0
0

Малиииий, тая лимонка от снимката ако гръмне, няма да има неоакано място в държавата!

only
01.02.2012 14:23:28
0
0

Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find that money cannot be eaten.

баба
01.02.2012 14:33:54
0
0

Браво бе страхотни присъди.

надя
01.02.2012 16:17:02
0
0

Май тази спецпрокуратура не е никак по-различна от другата. А престъпниците-ни лук ял ни лук мирисал. Само ни харчат парите. По предложение на спецпрокуратурата престъпниците няма да лежат и един ден в затвора. Сътворение на чудеса!

До only
01.02.2012 17:06:43
0
0

А бе ,хубаво, но кажи го на български бре, момко /или моме/!

Наблюдател 13
01.02.2012 22:28:59
0
0

Без участието и съучастието на НАПа, никой не маже ДДС да лапа.

Чистач
02.02.2012 11:39:52
0
0

Ковачки,Галевите,Мишо Гъшият дроб,на Гоцето спонсорите-тези са за специализираният съд. Не ни занимавайте с пудраджии. Не ги ли подберат горепосочените и този съд като онзи.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола