Автомобилният бранш влезе в новата година с мръсна газ. Най-големите пазари - Китай, САЩ и Япония, продължават да отбелязват ръст, който в глобален план ще компенсира спада в Южна Европа и застоя в Западна. Прогнозира се ръст между 3 и 4% за световния пазар през 2012 г. след 5-процентовия през 2011-а. Това са част от новините, изникнали от първото голямо изложение за годината в Детройт, което започна в понеделник.

А само преди две години салонът бе пред провал и близо една трета от производителите не участваха.

Сега автомобилните компании са сигурни, че кризата от 2008 и 2009 г. вече се забелязва само в огледалото за обратно виждане. Няма да се налагат повече съкращения, затваряне на заводи и държавни субсидии за оцеляването на някои марки. Курсът към по-икономични и екологични модели е начертан отдавна, като в САЩ до лятото ще бъде приет закон за насърчаване на производството и потреблението на електромобили. Той ще бъде “турбото” за постигането на поставената от президента Барак Обама цел до 2015 г. по американските шосета да се движат над 1 млн. електромобили.

Ето защо “Фолксваген” пуска в САЩ хибриден вариант на “Джета” и електрически “Бийтъл”.

Въпреки зелената мода изложението в Детройт е мястото, където по традиция дефилират спиращи дъха спортни машини. Парадоксално - САЩ е държавата с безкомпромисно строги ограничения на скоростта, но бързите коли се продават като топъл хляб. Неслучайно “Ауди” показа на изложението преработения S4 с 333 к.с. под капака. Там дебютира и “Мини Роудстър” - сладък и опасно бърз дребосък със спортни настройки на шасито и двигатели с мощност до 211 к.с.! Почитателите на откритите автомобили видяха и кабриото на “Порше 911”, чиято базова версия е с 350 к.с. Много по-изгоден като цена, но със същата мощност на новия 3,8-литров бензинов двигател V6 на пътя стъпва купето “Хюндай Дженесис”. Корейската машина предава зверската мощ на задната ос чрез нова 8-степенна автоматична трансмисия.

Азиатците се хвърлят смело да произвеждат спортни автомобили. Традиционно силният на американския пазар “Хонда” извади концепция за следващото поколение купе на “Акорд”, както и изключителната студия на суперспортна кола NSX, която ще се появи в САЩ под марката “Акюра”. “Мерцедес” отбеляза подобаващо световната премиера на своя роудстър SL, който е изработен почти изцяло от алуминий. Това не го прави евтин, но намалява с 30 процента разхода на гориво.

Не само спортните автомобили се къпят в светлината на прожекторите в Детройт. Звездата на щанда на “Форд” е лимузината от средния клас “Фюжън” - студия, която показва с голяма точност как ще изглежда новото поколение “Мондео”. БМВ също разкри съвсем прясната Серия 3, която се очаква през 2012 г. да генерира повече от половината продажби на марката в САЩ. А там БМВ вече са най-продаваните европейски премиум коли.

Американците обичат да карат “Волво” и ще получат първия SUV, който ще се зарежда от контакта. Шведите разкриха концептуален хибриден XC60, който е готов за серийно производство. Електромотор със 70 к.с. задвижва предната ос, а за двойното предаване заработва и турбобензинов двигател с 280 к.с. “Мерцедес” също блесна с хибридни постижения - Е-класа със среден разход само 4,2 л дизел и мощност 231 к.с.


tdqw
12.01.2012 12:00:06
0
0

Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.comРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола