Ад за раково болни и за джипита ще настане от 1 януари, алармира националният консултант по медицинска онкология доц. Константа Тимчева пред “Труд”. Този път причината е в направленията, защото всеки пациент ще бъде принуден за куп процедури да тича до личния лекар за талон. Тъй като ограничен брой онкопациенти ще се приемат в болница за химиотерапия. Кашата пак е забъркана от здравната каса и лекарския съюз, които пишат Националния рамков договор.

Първият скандал с лечението на раково болните избухна във вторник. Оказа се, че вместо около 50 млн. лв., както е през т. г., за 2012-а касата и лекарският съюз са определили за химио- и лъчетерапия едва около 20 млн. лв. Здравният министър д-р Стефан Константинов реагира веднага и настоя проблемът да се реши. Той поиска да се премахнат и всички текстове от договора, които са в ущърб на онкоболните. Гергана Павлова, шефката на надзорния съвет на здравната каса, и директорката й д-р Нели Нешева го увериха, че ще отстранят заложените опасности.

“Само че те отключиха ново ходене по мъките, което е изключително некоректно от страна на здравната каса”, заяви вчера доц. Тимчева. И обясни:до края на тази година по клиничната пътека за химиотерапия - №298, преминалите болни ще са около 62 600, за които здравната каса ще е платила 37,7 млн. лв.

Догодина през болница по тази пътека ще могат да минат само 25 000, и то за всеки ще се плащат не 603 лв., а 470 лв. На всички останали пациенти вливанията ще се извършват амбулаторно, за които касата ще дава 150 лв. По тази процедура е заложено да минат 110 000 българи (независимо че т. г. всички пациенти на химиотерапия са 62 600).

Еквилибристиката с цифритесе прави, за да се орежат парите от 603 лева за химиотерапия в болница, като се залага доста по-голям брой за процедури, обясниха лекари. “И отивайки на вливане по линия на процедурите, ако в този момент се наложи важно изследване, пари не се предвиждат. Дори за кръвна картина! Така за всяко изследване болният ще ходи до личния лекар, а знаете, че от години има проблеми с талоните”, възмути се доц. Тимчева. Досега тези изследвания се покриваха от цената на пътеката за болницата.

Ако рамковият договор остане в този вариант, то единственото спасение е да няма лимит за направленията за пациентите с рак.

Отговор на всички тези въпроси от пресцентъра на здравната каса обещаха да дадат за “Труд” идната седмица.

Колко плаща пациентът, ако няма талон

След операцията и преди да започне химиотерапия, пациентът с рак трябва да си направи много и важни изследвания. Ако не се сдобие с талон за тях, ето за кое от тях по колко лева ще плати (посочените изследвания са за карцином на гърдата):

Кръвна картина - 20-30 лв., биохимия - 30 лв., сцинтиграфия (изотопно изследване) на костите - 60-100 лв., скенер на бял дроб (на 2 области - гръден кош и корем или глава), за което е нужно контрастно вещество - 400 лв., кардиограма - 15-20 лв., мамография - 20-30 лв., ехография на коремните органи - 30 лв. и др.


Боже, защо не пазиш българите и особено онкоболните !
23.12.2011 22:37:33
0
0

Боже, защо не пазиш българите и особено онкоболните, от властовата паплач ?!?

dan
24.12.2011 09:07:44
0
0

константа странно име нещо замръзнало във времето

Козлов
24.12.2011 09:16:03
0
0

Вместо да зовем БОГ пак да ни оправя,нека сторят това онези,които сме избрали и овластили.До кога в медиите ще се разтягат локуми,които впоследствие се решават и опровергават от министерството на здравето?Защо се заплашват и очернят последните дни на най тжко болните?Нали ОБЩО парите за здраве нарастват с 230 млн.лв за 2012,спрямо 2011!Необходимо е правителството да се намеси и сложи ред в хаоса на разпределението на парите на данъкоплатците:вместо да се правят опити да се увеличава частта на парите за заплати,нека да отиват за медикаменти,процедури и само съответната част за заплати!Герб нима не разбират,че не трябва такива въпроси да се разискват в медиите,преди да се знае мнението на властта!Особено пък когато нещата опират до съзнателни усилия да се сваля рейтинга на Герб!

izo
24.12.2011 12:23:00
0
0

Podlosta na t.n.NZOK i podlogite im ot BLS sa bezgranichni.Na tija,deto gi izbrahme uj da rakovodjat Balgarija,hich, ama hich ne im puka.Tjahnata e uredena.Savest za tjah e abstraktno ponjatie.Stoto ja njamat.Ilf i Petrov sa kazali,che:"Deloto po spasjavane na davestete se e v ratzete na sami te davesti se".Tova idva da reche,che trjabva da izrinem rodinata si ot tezi izrodi,dokatro ne sa ni unistojili do krak.I kolkoto po -barzo go nap ravim,tolkova po - dobre za nas.A tjah - kucheta gi jali.Mainata im.Jivota ste bade naistina po - dobar bez tjah.

izo
24.12.2011 12:24:21
0
0

Podlosta na t.n.NZOK i podlogite im ot BLS sa bezgranichni.Na tija,deto gi izbrahme da rakovodjat Balgarija,hich, ama hich ne im puka.Tjahnata e uredena.Savest za tjah e abstraktno ponjatie.Stoto ja njamat.Ilf i Petrov sa kazali,che:"Deloto po spasjavane na davestete se e v ratzete na sami te davesti se".Tova idva da reche,che trjabva da izrinem rodinata si ot tezi izrodi,dokatro ne sa ni unistojili do krak.I kolkoto po -barzo go nap ravim,tolkova po - dobre za nas.A tjah - kucheta gi jali.Mainata im.Jivota ste bade naistina po - dobar bez tjah.

един
24.12.2011 16:48:11
0
0

а стига сте се оплаквали ,всяка година качеството на медицинските услуги се вдига ,въведени са супер нови методики за лечение ,нови два 5 скенера за диагностика ,което е безплатно за пациента ,а на запад е от 3 до 10000 евра едното изсл,лекарствата за терапия са същите ,ккавито са и по останалия свят при значително по ниски осигуровки на масата от население ,все още масата от пациенти ,които се оплакват забравят ,че много от тях с години не са внасяли лев осигуровки ,а изведнъж с 300-400 лв стават осигурени и искат лечение за стотици хиляди лв ,ха стига вече ,нека сме доволни и на малкото ,което имаме

ЗА ЕДИН
25.12.2011 17:09:27
0
0

Г-н Един,честита Ви Коледа!И дано скоро съобщеите за какъв безплатен скенер намеквате?Аз съм онкоболен 4-та степен и ходя на скенер контроли през 4-5 мес.Истинска одисея!Онкодиспансера не разполага със скенер/Пловдив/.Отиваш при джипито.Той те праща при специалист.Ако си късметлия и направленията не са свършили отиваш на скенера.Там научаваш,че по неизвестно кое нареждане направлението за скенера важи САМО за една зона на гледане.При мен зоните са две!Доплащам между 100 и 120лв.Два пъти писах на министъра,че в Б-я скенерите са достатъчно.Парите,наши или от ЕС,да се ползуват за прегледи.Но не би!Има си хора в С-я,които чакат тлъсти комисионни от доставчиците на оборудване.След това тази машинария бездействува или за да я ползуваш трябва да се бъркаш!Това е!

болен
27.12.2011 11:01:24
0
0

Този "един"заслужава да го постигне съдбата на онкоболните и тогава нека се възползва от добрините на гербаджийската управия в здравеопазването .

vasileva
27.12.2011 17:49:21
0
0

horata koito sa zastrahovani ne im trjabvat cenite da znajat ,A na ""Edin""6te kaza 4e ot 22 g ziveja na zapad i ako edna ingekcija trjabva da mi pravjat v grabna4nijat stylb kojato stryva 1,640 evro az ne pla6tam ni6to koi ti kaza na teb tezi cifri ,Sramota e 4ovek koito si pla6ta zastrahovkata da pla6ta i le4enieto si ,e za6to togava trjabva da pla6ta vseki mesec ,njama logika njakak Vjarno e 4e pa6tam 134 evro vseki mesec no i le4enieto e top

Любен
21.01.2012 17:51:42
0
0

Да не дава Господ на никого да му се налага да се лекува в България от рак. На всяка крачка ще среща жадни за пари лекари, бездушни и нагли, които на това от горе са и безпределни, бездарни некадърници. Да не говорим, че за лъче терапия се чака с месеци, което я обезсмисля. Да не говорим как нови градоначалници,като тоя в пловдив си позволяват да дърпат от парите на онкоболните за да си раздават премии. Къде е нашият министър да попита г-н Тотев какво направи с 1 милион, които прибра от онкодиспансера и кога ще има там лъчетерапия?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола