Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) обяви, че не е законно да се проверява ръководството на православната общност за принадлежност към ДС, защото те били вероизповедание по смисъла на закона, а не религиозна общност, за която се предвижда проверка. Това стана буквално часове след като уж бе дадено съгласие.

Тази теза, облечена в йезуитски правни еквалибристики, цели да измъкне владиците от изобличителната проверка заложена в закона за разкриване на архивите на бившите тайни служби, която се отнася за всички публични длъжности, включително и за религиозните лидери.

Странно е, че когато се атакуват митрополити за техните земни луксове, защитната пледоария е, че те са с ранг на министри, представителни фигури, т. е. публични личности, а когато стане дума за досиета, вече не са такива.

На фона на цялата несъстоятелна схоластика изпъква откритото писмо на Неврокопския митрополит Натанаил. Той декларира, че “това публично ритуално действие ще злепостави единствено институцията БПЦ и ще задоволи медийната жажда за сензации за няколко дни, но ще смути душите на много православни християни и ще срине единствената надежда и опора на народа в църквата”. Напомни и за ролята на църквата за възстановяването на българската държавност и т. н. И предупреди, че подобна проверка ще е без полза за обществото, което не било духовно узряло.

Духовенството имаше 20 години за да подготви миряните за този момент. Да си признае, да се покае и да обясни как е служило и на Бога, и на полицията. За да спасим църквата, за да няма гонения и т. н., сключихме договор със службите или нещо друго? Но не.

Никой освен Нюйоркския митрополит Йосиф не се покая, че е имал вземане-даване с ДС. Всички се правеха на чисти и неопетнени.

Е, няма начин след очакваните разкрития БПЦ да не понесе удара на отношението на обществото.

И висшият клир трябва да си изпие горчивата чаша. Като разчита миряните да намерят сили да простят на водачите си.


Наблюдател
18.12.2011 09:53:12
0
0

Петрова, пробвай една бурка може да те разкраси евентоалистически, вервай ми.

Професор Здравко Дунов
18.12.2011 13:34:44
0
0

Уважаема, макар и не съвсем, тъй като Вие нямате нищо общо с това, което се нарича ЖУРВАЛИСТИКА, да Ви кажа: Не съм чел в последните 20 лета и зими - като философ на правото - нищо по-компетентно и обективно от Становището на СВЕТИЯ СИНОД. Слушайте, акъл нямате, няма и да Ви дойде, ама право на срам имате...

Поп ВАСИЛ
18.12.2011 14:27:31
0
0

Разбира се че е обективно мнението на Светия синод особено когато това мнение се отнася лично до него. Прав е професор Здравко. Помня го още от школата в Симеоново - там седеше на първия чин. Най будният курсант бързо израстна до професор. И сега не изостава - първи на листата.Така др. професор бързо и академик ще станеш по въпросите на сигурността. Дерзай!

Поредният гаф на Труд
18.12.2011 17:05:16
0
0

Диана Петрова бе изгонена от Труд след един голям гаф! Връщането й днес в Труд е нов гаф, пак за сметка на вестника! Петрова е известна с антицърковната насоченост на писанията си. Впрочем добре е да знаеь, че ако някой трябва да иска извинение, то то е ДС и БКП да просят прошка от Българската Православна Църква, а не обратното!

ТН
18.12.2011 17:38:34
0
0

Тази комисия по досиетата ще проверява 132 вероизповедания. Само за едно от тях щели да проверят 5 000 души. С нищо няма дани изненадат, независимо на каква възраст сме, но ще ядат народна пара на корем! Те си търсят работа до пенсия на това удобно място. До Светия синод са изпратили писмо за списък на свещеници преди помалко от месец и вместо да чакат отговор, си правят самореклама. Много тежък труд...

Nikeee
19.12.2011 00:21:37
0
0

Много партенки в тоя форум, бе!

християнин
19.12.2011 06:51:56
0
0

Повтаря се греха, на борците против фашизма - сега от борците против комунизма, идеята е една и съща даже и донякъде и героите също а целта е цоцане щом може...

oldrye
19.12.2011 07:32:28
0
0

Законите в България са за всички.И поповете трябва да си понесат срама.Защо само полк.Максим да ни е известен,нека научим и за другите доносници и служители на чужди интереси.

свещеник-милиционер-ченге
19.12.2011 10:47:19
0
0

Тезата на Диана Петрова е вярна, но невероятно беззъба. Истинският журналист би трябвало да защити ясна, категорична, яростна гражданска позиция. Търбусите-ченгета от т. нар. свети синод би тряБвало отдавна да са изчедзнали от небосклона на българския обществен и духовен живот. Да бъдат изличени от снагата на народа с нажежено желязо. Не би. А професорчета като този Дунов нека си дъвчат марксизЪма в къщи и да не манифестират простотията ди в публични дискусии. Миришат на червена мърша.

Професор Здравко Дунов
19.12.2011 18:05:32
0
0

Ех, ти, "Поп Василе", нещастнико злобен и лъжлив... До ден днешен, на моята възраст, Н Е ЗНАЯ къде точно се намира Академията на МВР в Симеоново, НЕ ЗНАЯ, камо ли пък да съм стъпвал там... Пасмина безсрамна и лъжлив...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола