ПАРИЖ - Франция и Германия искат до март 2012 г. да бъде конституиран Договор на еврозоната, предаде АФП. (Виж видео в галерията)

Предложението е изненадващо, защото преди срещата на президента Никола Саркози и канцлерката Ангела Меркел в Париж в понеделник се очакваше двамата да натиснат или за промяна на Лисабонския договор на ЕС, или поне на протокол към него.

“Нов договор за целия ЕС ще е идеалната алтернатива, но сме готови до март да подпишем и договор за еврозоната”, каза Саркози. И обясни, че за влизането в сила на такъв договор ще са необходими подписите на всичките 17 членки на клуба на еврото, а останалите 10 страни от ЕС ще могат да се присъединяват на доброволен принцип. Не е ясно колко дълго ще продължи ратификационният процес след това, но във Франция той ще се случи след президентските избори през април и май.

Лидерите на двете най-големи икономики в еврозоната се обявиха за “стриктно и хармонизирано” прилагане на т.нар. златно правило - бюджетният дефицит на страните членки да не надвишава 3% от брутния им вътрешен продукт. “Ако това не се спазва, настояваме да се въведат незабавни и строги санкции, а регулацията да се извършва от съда на ЕС”, каза Саркози.

“Предложенията ни показват, че сме абсолютно решени да запазим еврото като стабилна валута на ЕС”, заяви Меркел. А Саркози даде да се разбере, че е напълно солидарен с нея срещу идеята за създаване на еврооблигации. “Те по никакъв начин не са решение в кризата”, каза той.

Френско-германските предложения ще бъдат изпратени с официално писмо до президента на ЕС Херман ван Ромпьой в сряда, два дни преди началото на съдбовната среща на върха на евролидерите в Брюксел.

Хелмут Шмит: Лидерската роля на Германия е пагубна

БЕРЛИН - При сегашната финансова криза стремежът на Германия да играе лидерска роля е пагубен. Германският национализъм провокира у съседите неприятни чувства и загриженост. Берлин трябва да престане с демонстрацията на мускули.

Тези жигосващи констатации направи бившият германски канцлер Хелмут Шмит (93 г.) пред конгреса на Социалдемократическата партия в Берлин, където бе кандидадът за президент на френските социалисти Франсоа Оланд, предаде кореспондентката ни Ваня Енчева.

“Ако изявим претенция за ръководна роля в Европа, съседите ни все по-решително ще оказват съпротива. От стратегически интерес е Германия да не попадне в изолация. Необходимо е да не се изкушаваме от лидерски амбиции и да намерим мястото си редом с останалите в ЕС”, призова Шмит, смятан за един от най-мъдрите немски политици. Според него раздухваната криза с еврото били “лекомислени изхвърляния на журналисти и политици”. Той нямал съмнения в стабилността на еврото, което било по-силно от долара.


Kleptokratite finsirani ot Soros gi e strah
06.12.2011 11:51:47
0
0

Десните се страхуват от общи правила за всички държави... Затова плюят вероятен европейски съюз с общи финансови паравила - тези правила ще помогнат на нашата икономика да не бъде източвана от клептомана Сорос - и подкрепената от него клептокрация в Източна Европа - която му помага с кражбата - с неговите неправителствени организации за пропаганда.. Целта на Сорос е да има бюджетни дефицити - и така да краде чрез приватизация - от тези държави.. Анонимен 08:28 | 06.12.2011 14РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола