Със Сергей СТАНИШЕВ, лидер на БСП и председател на ПЕС, разговаря Красина Кръстева

- Натрихте ли носа на всички - и в БСП, и извън нея, с председателския пост в Партията на европейските социалисти (ПЕС), г-н Станишев?

- По никакъв начин не съм търсил подобно развитие, не съм си поставял такава цел. Когато ми се обади досегашният лидер на ПЕС, бившият датски премиер Пол Нируп Расмусен, и ми отправи това предложение поради неговото оттегляне, поисках време за размисъл. Казах му, че първият ми приоритет е моята партия и моите отговорности пред нея като председател на Националния съвет (НС). Трябваше да видя дали ще мога да съвместя тези две тежки отговорности.

- Ще се кандидатирате ли за постоянен председател на ПЕС догодина?

- Казах, че моят приоритет е БСП. Искам да видя партията по-силна, реформирана, способна да решава проблемите на обществото. Амбицията ми като неин лидер е да възстановим доверието си и да спечелим следващите избори. Аз не гоня власт. Вече съм бил премиер. Малко български политици са постигнали това в кариерата си.

- Президент не можете да станете.

- Да, не мога. Но никога не съм смятал това за някакво ограничение да работя за каузата, в която вярвам, и за целите, които съм си поставил. Не съм в политиката заради постове. Да, станах председател на ПЕС. И ще работя за това нашите партии членки да печелят избори. Безотговорно щеше да бъде да пропусна такъв шанс - и БСП да утвърди своя авторитет, и България да получи нова възможност за влияние, за позиции, за участие в европейските дискусии.

- Кой ще бъде организационният мотор, на който ще поверите партията, когато ви няма?

- Казах пред Изпълнителното бюро, че новите отговорности пред БСП и пред мен изискват сериозна реорганизация на работата ни, за да бъдем максимално ефективни. През следващата година и аз, и БСП ще трябва да работим като в кампания. Аз от работа не се страхувам. Свикнал съм на големи натоварвания.

- Преди години “свалихте пагоните” на Румен Овчаров и Румен Петков, които тогава бяха ваши заместници. Но те си останаха от най-влиятелните хора в БСП. Ще им върнете ли “пагоните”?

- Предстои пълен цикъл отчети и избори в БСП. Смятам, че той ще бъде сериозен стимул за продължаване на обновлението й. Ще работя за това.

- По устав има заместници на председателя, на практика няма.

- Така е, да.

- Ще предложите ли свои заместници?

- Ще го обмисля.

- Президентът Георги Първанов се връща в партията, след като напусне “Дондуков” 2. Него бихте ли оставили за свой пълномощник?

- Нека изчакаме 23 януари, за да чуем конкретните намерения на президента. Би било нелепо, струва ми се, след края на мандата му президентът да бъде нечий пълномощник.

- Той ви поздрави за поста в ПЕС, разговаряхте ли лично?

- Не, не успяхме. Нямах време, но ще напиша лични писма и до министър-председателя, и до президента с благодарности за техните поздрави.

- Питам ви за Първанов, защото между вас вече прехвърчаха искри - дадохте различна оценка на изминалите избори. Явно не си говорите лично, а чрез медиите.

- Оценка на изборите даде Националният съвет. Направи го и лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц. Те се различават от това, което каза президентът. Съжалявам, че фокусът в отразяването на медиите падна върху неговата оценка за представянето на БСП. Някак си анализът за средата, в която се провеждаха изборите, потъна.

Честно казано, очаквах по-категорична оценка от президента в тази посока. Може би той не е видял, но аз видях, видяха и хиляди граждани, как бяха направени тези избори. Видяха и мутрите в Лом, и купуването на гласове в Смолян, в Пловдив, усетиха и финансовия ресурс на ГЕРБ, ролята на вътрешния министър. Изборите не бяха нито честни, нито демократични. Искам да кажа много ясно - БСП никога няма да приеме, че такъв начин на правене на избори е нормален за България в ХХI век.

- Един месец след изборите повтаряте, че те са спечелени с натиск. Но социологическите проучвания сочат, че въпреки стачките и протестите, ако днес има избори, българите пак биха заложили на ГЕРБ.

- Моите уважения към социолозите, но преди президентските избори те казваха, че БСП ще бъде трета, а ГЕРБ има шанс да спечели на първия тур. Очевидно е, че в България промяната на обществените нагласи е много динамична, а социалното напрежение нараства.

- Не съчувствате ли поне малко на правителството - ясно е, че има нужда от пенсионна реформа с тази демографска картина.

- Чакайте малко! Ако слушаме правителството, пенсионната реформа беше направена преди една година! Тогава казаха след разговори със синдикатите и с работодателите: Ето, направихме пенсионна реформа, тя е най-добрата, такава в Европа няма! Там увеличаването на възрастта за пенсиониране започваше от 2020 година. Така ли е?! Така е!

- Това вече е минало. Днес трябва да се измисли нещо генерално ново. БСП не иска ли да участва в този процес?

- Напротив! Още преди еднагодина заявихме какви са нашите виждания за пенсионната реформа. Внесохме и алтернативни предложения към проекта за бюджет 2012.

- Предлагате да се вдигне таванът за осигуряване.

- Точно така. Правителството не мисли как ще увеличи приходната част на пенсионната система.

- Мерките, които предлагате, само ще увеличат дела на сивия сектор.

- Сивият сектор се увеличи от друго. Той нарасна два пъти за две години и половина, защото правителството покровителства контрабандата и вместо да обмитява здраво акцизните и вносните стоки, за да пълни хазната и да има повече пари за увеличаване на доходите, пенсиите, да има за разходи за болни хора и майки с деца, то заделя стотици милиони в черни каси, за да купува избори. Сивият сектор се увеличава и заради абсолютно непредсказуемата политика на кабинета, която провокира и социалните протести. Но на ГЕРБ винаги някой им е виновен. Министърът на земеделието казва, че “Станишев изкарал тракторите”. Хайде да си кажем направо, че той носи пряка отговорност за появата на картели в сферата на производството на хранителни стоки. Хората трябва да знаят, че Мирослав Найденов е прекият виновник за огромното повишаване на цените на храните през последната година. Всичките му упражнения за т. нар. стандарти в крайна сметка водят до унищожаване на малките производители и търговци и облагодетелстват големите фирми, които при липса на конкуренция се договарят помежду си за по-високи цени на хляба, олиото, млякото, месото и т. н. Такива действия са си направо за прокурор! А колкото до това, кой има опит в организирането на протести в земеделието, когато аз бях премиер, самият Найденов беше основен инициатор на протестите на земеделците. Премиерът пък, който тогава бе кмет на София, казваше: “Докато това правителство е на власт, ще продължават протестите!” Истината е, че кабинетът провокира фермерския протест, защото безочливо излъга бранша. И то неведнъж.

Капката преля, когато стана ясно, че точно преди изборите са обещали на хората нещо, което нямат нито намерение, нито възможност да изпълнят. Използваха ги, за да получат подкрепата им на вота. Така се действа във всеки сектор. Вижте какво става в последните дни с пенсионната “реформа”. Първо казват, без консултации, без нищо - от първи януари вдигаме възрастта за пенсиониране. Излизат 30 000 на протест и опа - малко се изсилихме, по четири месеца на година! Така никой не може да планира живота си!

- Променили са се обстоятелствата, така казва правителството.

- Параметрите в бюджета не са променени за две седмици. Дянков нали обеща, че ще се увеличат приходите. Нали щяха да вържат с няколко кабела НАП и митниците и да увеличат събираемостта с 2 млрд. лева. Късаха си ризите, летяха хеликоптери. И колко са планираните приходи в сравнение с 2008 година? Един милиард по-малко при БВП с 10 милиарда по-голям, отколкото тогава! И още нещо - ГЕРБ дойдоха с посланието: “Ние сме честни, ще накажем корумпираните и лошите!” Преди дни излезе годишният доклад за индекса на корупцията на “Трансперънси интернешънъл”. На третата година от управлението на ГЕРБ по степен на корупция България се е върнала на най-ниското си ниво от времето на Иван Костов - 3,3. През 2009 г. беше 3,9. Това при всички хвалби и удряне в гърдите, че бележим невиждани досега успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията! Резултатът след всички “решителни” действия на кабинета е, че сега сме на последно място в ЕС и сме по-корумпирани от всичките ни съседи. Единствено със Сърбия сме на едно ниво. Това са резултатите по основния приоритет на ГЕРБ.

- Сега, след като сте председател на ПЕС, чувствате ли се като Георги Димитров?

- Не.

- Той е другият българин, който е бил на толкова висока позиция в международна организация на левицата, макар и на комунистическата част.

- Така е, но времето е съвсем различно, ПЕС е съвсем различна организация. БСП изстрада своята промяна и издържа теста за европейска модерност.

ВИЗИТКА

Роден на 5 май 1966 г. в Херсон, Украйна

Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание

49-и министър-председател на България (2005-2009)

Председател на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС)


eurocomp
04.12.2011 21:28:35
0
0

Пич аре спри да искаш че ми писна от мечтите ти. Да ти е.. маиката психарска.

Тужара
04.12.2011 21:36:19
0
0

ЪЙССССССС СерГЕЙЧО!НЕЩО ПАК СЕ ОТГЪВАШ,ПАК МЕЧТАЕШ!НАРОДА ОБАЧЕ СИ ИМА ГРИЖАТА НА ИЗБОРИТЕ ДА ТЕ СВАЛИ НА ЗЕМЯТА,МАЛКО КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ!

шофер
04.12.2011 21:47:43
0
0

ГЕЙчО-сер, помисли немножка и после говори глупости!!! че бокотиквата ще падне от власт 2013г.--добре, ама защо среГЕЙ , ти си мислиш че щв караш влака?????

Лена
04.12.2011 22:41:55
0
0

Долустоящите антикомунистически нищожества съскат в безсилна злоба и не виждат реалността. А тя е, че БСП е най-силната лява партия в Централна и Източна Европа. Единствена оцеля в прехода. Това е най-старата и с най-дълбоки корени партия в България . 120 години е била и ще бъде, а всякакви партии еднодневки и антикомунстически блюдолизци на силните на деня отиват на боклука. Къде е седесарската лумпендемократическа шайка днес? Престъпната антикомунистическа паплач унищожи здравеопазване, образование, наука, икономика и докара българите до просешка тояга. След като престъпно съсипа България отиде на боклука? А за нея тепърва ше има народен съд! На този боклук ще отиде и мутренската клиенталистка групировка на ГЕРБ!

Хасан
04.12.2011 23:03:44
0
0

Мила Лена , хайде премини най после от първи във втори клас . Изоставаш с материала , а той непрекъснато се променя .Спомняш ли си от старите уроци и цитати на Ленин / а може би беше Сталин / : " Който не учи - изостава , а койта изостава - бива бит ". Така че мисли и се стегни .

ne
04.12.2011 23:29:43
0
0

otvratitelen,dolen,lujliv,lizemeren i gaden politik ,po nepriqten nqma,mafiot ot klasa

petur
04.12.2011 23:33:12
0
0

lena,ti si otvratitelna partizanka,ti si nistojestvo,zabludena ovza i 4ugun v praznata ti glava. mrusni komunisti,gadove prokleti,da izmrete do deseto kolqno,razsipnizi

nikoga ve4e
04.12.2011 23:39:01
0
0

п,остак е тоя идиот Станишев. и маняк.А тая ТИКВА ДЕТО ГО ЗАЩИТАВА Е БОК.УК

Червенозвездов
05.12.2011 00:08:31
0
0

Долната нискочела антикомунистическа измет, която злобства и съска като смачкана змия не може да понесе мисълта, че един представител на левицата, е получил такава висока оценка. Какво ли ще правят като дойдат китайците, а те идват - те показаха, че в съвременния свят успехът може да дойде само където има силна комунистическа партия от 80 милиона души. Всичко друго отива на боклука. Тогава да видим как ще съскат злобно нашите фашизоидни антикомунисти. Ще отидат на боклука на историята, а част от тях ще бъдат съдени!

Ирина Н.В.
05.12.2011 01:00:38
0
0

А ,бе искаш да спечели ,ама надали...1 2 3 4

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола