Как да научим детето да учи, когато:

а) нямаме време;

б) уроците самите ние не ги разбираме;

в) детето/тийнейджърът няма никакъв интерес, мрънка или пък измисля 1001 причини, че има по-важни дела;

г) когато се задават решаващи изпити или просто е ясно, че учителката няма да свърши работата си сама да налее знания в главата на отрочето ви?

Правила за този урок няма!

Научаване - също!

Все пак се опитахме да съберем съвети от психолози, педагози и родители как успяват да издържат този “час” . А всеки може да ги приложи така, както сметне за добре, според собственото си разбиране и според детето.

И така. Първи и втори клас се смятат за времето, в което се преподава урокът за ученето като такова. Най-важното в него не е: “учи за шестица!”, а “разпределяй времето си така, че да имаш време за задълженията си и за игрите!”

Специалистите, а и родителите са категорични, че в пети клас вече е късно или поне изключително трудно да се започне усвояването на подобни навици.

Лошото е, че много родители изпускат този момент в началото на обучението, защото тогава учителите работят усилено с децата, вече има и целодневни занимания и за домашна работа нищо не остава, обясняват експертите. В пети клас, когато се променя самата форма на обучение и става доста по-трудно, ученикът внезапно се озовава сам, без познатата помощ и ако не успее да преодолее този момент, работата става още по-трудна.

Ето защо, ако още сте в “удобните” начални класове, започнете да контролира режима на вашето дете. Независимо от часовете в училище и занималнята. Трябва внимателно да му подсказвате, че дели времето си между задължтелното време и това за игри. Независимо че домашните са написани, а главата му ври от учене, има достатъчно забавни занимания, с които под формата на игри можете да му помогнте в усвояването на нещо, което подозирате, че е трудно или смятате, че учителката в занималнята услужливо е свършила работата вместо вашето дете.

Какво да се прави в заветния пети клас? “Забраних на дъщеря си да гледа телевизия, докато не си на научи, тя си пусна компютъра - с хитра усмивка, ми обясни, че за него нищо не съм казала”, разказва майка. Друга се оплаква, че на самата нея й се вижда напълно безсмислено да кара сина си да учи невероятните глупости, които пише в учебника. Трета просто не може да се прибере рано, а детето й вече е уморено. “Решавам нещата вместо него и си въобразявам, че утре ще имаме повече време. Резултатът е, че често опропастяваме в учене почивните дни и всички в семейството са недоволни”, споделя друга. Според мен мястото на уроците е в училище, защо трябва и допълнително да се натоварват децата, без това трудно им се задържа вниманието, недоволства друга родителка. Темата е толкова гореща, че сайтът bgmama е пълен със споделен личен опит между родителите по темата. Най-любопитното е, че всички майки съветват едно и също - няма спасение, ако и вие не учите с детето си.

Какво казват специалистите:

1. Правилно формулирайте изискванията си към детето. Проведете сериозен, но не назидателен разговор за правата и задълженията на всеки член от семейството и обяснете, че неговите са да учи.

2. Разпределете часовете на деня - учене, почивка, забавления, награди или ограничения. Формулата “няма да гледаш телевизия” не помага, особено при по-големите. Правилното изречение - “ще гледаш тв, ще те пусна на кино и т. н,, след като научиш урока по география и решиш задачите по математика от толкова до толкова часа. Ако ли не, продължаваш да учиш, докато приключиш със задълженията си и след това ще имаш свободно време.” Стимулът, че ще изпусне началото на любимото си предаване или среща за кино, действа. Тук важното е, че родителят не забранява пряко удоволствията, а само казва кога ще дойдат те.

3. Учи, защото ще те изпита, също не е добра стратегия за бъдещето. Ученето е за себе си, не за родителите, за изпита или за страха от лоша оценка. Това правило също се усвоява в началното училище. В прогимназията, когато нещата станат по-тегави, е добере да се намерят различни начини да се помогне на ученика по предмета, който му е труден. На пазара е пълно със занимателна литература, в която чудесно са обяснени скучните уроци. Може да помогнете, като дадете примери от практиката, свързани с някой урок, и така да обясните защо това знание е важно. Да, това означава, че ще трябва да сте в час с програмата, но нали и вие участвате в урока.

4. Независимо какво мислите за уроците, предмета, училището и учителката, не го казвайте, това ражда веднага отношението на детето към тях. Не е нужно да ги превъзнасяте, ако смятате, че не отговарят на вашите изисквания.

5. Не се опитвайте да направите нещо вместо ученика независимо колко му е трудно. Работете в екип при решаването на даден учебен казус.

6. При тийнейджърите работата е доста по-трудна, защото не само изискванията към тях стават повече, а и заради възрастовите особености. На тях обаче трябва да поставите ясни цели - не опрощавайте задълженията им и измислете по-голям асортимент от “морковчета”. Никога обаче не отстъпвайте от правилата, които сами сте определили. Ако вие през ден променяте изискванията, не може да изисквате някой друг да ги спазва.

Дъждът от двойки или отсъствия в училище понякога може да се дължи на факта, че ученикът не може да се справи с материала, а не защото е мързелив, нехаен или тъп. За да установите причината, първо поговорете с учителя и ако разберете, че това е проблемът - изпуснатите уроци, почнете да учите с него или потърсете помощ от някой съученик. Крясъците не помагат. Помагат обясненията. Не забравяйте обаче да редуване работата с някакви удоволствия.

7. Никога не плащайте за оценката с пари. Това обезценява целия труд - и неговия, и вашия. Наградата е важна, но ученето не е сделка, категорични са психолозите.

8. Не превръщайте и образованието в самоцел. Ако внушите на ученика, че са важни само математиката и литературата, защото ще кандидатства след няколко години с тези два предмета, ще съсипете и останалото. Защото няма как да искате ученикът да си подготвя уроците по всички предмети, ако сте го убедили, че няма смисъл от тях.

И още нещо, ако успеете да убедите, че тройка се изкарва по-трудно от шестицата(за първото се изисква сериозно потене пред дъската или пък се изживява ужасът дали ще препишеш на теста и т. н, а за второто - просто бързо да изстреляш наученото) и вие ще сте завършили този урок.

Ани ИВАНОВА


НЕВИННИЯ
25.11.2011 00:22:27
0
0

С ДРЯНОВАТА СОПА ПРЕЗ ГЪЗА ДОКАТО ПОТЕЧЕ КРЪВ, ЕТО ТОВА Е ВЪЗПИТАНИЕ, ЩЕ ТЕ ГЛЕДА В ОЧИТЕ БЕЗ ДА МИГА.ХА ХА ХА

цъ,цъ
25.11.2011 08:26:14
0
0

ама ти си садист вероятно- как не те приберат??? нямам думи са такъв.

Ирина
25.11.2011 12:28:43
0
0

Не съм съгласна с точка 7-ма-да не се обещават пари.Трудът трябва да се заплаща.Детето, когато порасне и стане възрастен ,трябва да умее да цени и изисква съответното заплащане за положения труд .Не казвам ,че трябва да се насърчава неговата меркантилност ,но всеки човек трябва да си знае цената .Друга хитрост ,която аз използвам е -забранявам на моя син (8 год.) да си чете любимата енциклопедия ,докато не си напише домашното.В неделя си играем на география -гейм, или го оставям да ми бъде учител по английски. .Много помага да му навия часовника и да му дам срок докато звънне да е свършил с домашното. Изобщо-играеме си..Ако се е представил отлично в училище -му давам пари да си купи Лего,ако е направил беля--не го пускам на компютъра за определено време.

ПЕНСИОНЕР
25.11.2011 13:22:45
0
0

КАКВИТО И УСИЛИЯ ДА СЕ ПОЛАГАТ,КОГАТО ДЕТЕТО Е ГЕННО ОБРЕМЕНЕНО(МАЙКА И БАЩА МЪРЗЕЛИВИ) НИЩО НЕ ПОМАГА-ПОВЯРВАЙТЕ

dbe
25.11.2011 13:59:33
0
0

Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

Фло
28.11.2011 15:33:57
0
0

Всички тези препоръки са много полезни за родителите...,но само за тези, които си работят у дома или почасово.Затова мили хора в развитите общества ученето се случва в училище ,а не измъчено от 18ч.-до20ч. в кухнята на мама.Превърнахме се в изнервени и злобни същества ,защото се опитваме да вършим работата на няколко спеца наведнъж.И с децата ни ще се случи същото.Но няма воля и желание от горе надолу ,защото "нашата система" е хаотична и безцелна и на никой не му се занимава да я промени.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола