Сто процента биологично чисти препарати, алтернатива на химически синтезираните медикаменти, ефективно повишават имунитета през зимата.

Такъв пример е продуктът “Имуномикс”, който отскоро се предлага в аптеките, обясни пред “Труд” доц. Маруся Лилова, началник на детската клиника в столичната болница “Токуда” (виж интервю с нея по-долу).

“Имуномикс” съдържа ехинацея и прополис. Първото растение, чиято родина е Северна Америка, е изключителен имуностимулатор и затова влиза в състава на много медикаменти. Прополисът пък, наричан още пчелен клей, също има много лечебни и профилактични свойства като антибактериално, антивирусно и антимикотично действие. Затова се счита за естествен антибиотик. “Има също имуностимулиращ, регенериращ и противовъзпалителен ефект, т.е. много положителни въздействия”, изброи доц. Лилова. Според нея “Имуномикс” се очертава като алтернатива на биологичните продукти, категорична е педиатърката от “Токуда”. През зимата тя препоръчва приемът на този препарат да се осъществи в 2-3 последователни курса от по 20 дни с пауза между тях от 10 дни.

“Имуномикс” може да се дава и на деца над 2 години, а при възрастните няма никакви ограничения. По тази причина се предлага в сиропирана форма (с приятен вкус) и на капсули. А приемът е веднъж дневно.

Доц. Лилова напомни, че дори преумората в работата потиска имунитета, толкова важен през зимата, когато върлуват хиляди инфекции. А изложените на хроничен стрес хора са по-податливи на тях. Самото психическо напрежение пък отключва други заболявания като сърдечно-съдови, неврологични, хормонални и др.

Драстичните диети по това време на годината, които изключват от менюто ни много важни съставки като мляко, месо, зеленчуци, отново могат да доведат до проблеми и на едно от първите места са неблагоприятните последици върху имунитета. “Затова хранителният режим трябва да е разумен, да включва достатъчно плодове и зеленчуци, млечни и растителни белтъчини”, изброи доцентката. Не бива да се забравя, че течностите си остават задължителни, независимо дали е пек или студ. Възрастният човек трябва да приема поне 2-2,5 л дневно.

“Чрез вас искам да кажа на родителите да не лекуват децата си сами. Това, че са прочели статия в интернет по някакъв въпрос, не ги прави лекари. Нека да се просвещават, но медицината не се учи с едно прочитане на материал”, каза доц. Лилова. Не на последно място, търсейки информация в интернет, те могат излишно да се напрегнат от прочетеното и да изпаднат в паника или точно обратното - да подценят заболяването. “Защото пречупват информацията, без да имат истински медицински познания. И накрая - нека родителите имат по-голямо доверие на лекарите. Ние с тях сме в един отбор”, завърши педиатърката.

Много важно е през зимата човек да спазва правилен режим на труд и почивка, да спи достатъчно - поне 7-8 часа на денонощие, да се храни пълноценно и да спортува, ако има възможност. Ако няма как да отдели време за фитнес или плуване например, да прави разходки. А децата колкото е възможно по-често да се извеждат от града и да се водят сред природата.

Задължително на трапезата през зимата трябва да присъстват много плодове, като например цитрусите и ябълките. От зеленчуците се препоръчват моркови, които са богати на витамин А, и броколи (те пък съдържат много антиоксиданти).

Недоспиването е не само рисково за физическото здраве, но и отнема концентрацията на работното място. А това вече може да доведе до опасни грешки, включително до увреждания. Хроничното недоспиване пък е предпоставка за диабета, за злокачествени заболявания, за затлъстяване. Също така е симптом на депресия, води до проблеми с имунитета и човек се превръща в лесна жертва за вируси и бактерии.

Доц. Маруся Лилова: Биопрепаратите са новата алтернатива

Доц. Маруся Лилова работи като педиатър от 36 години. Започнала е професионалния си път като участъков лекар в гр. Земен. После се прехвърля като асистент в Катедрата по педиатрия в София. Защитава титлите младши, старши и главен асистент. Хабилитира се в Университетската болница по детски болести. А от създаването на болница “Токуда” е началник на детската клиника. Има специалност и по детска нефрология. Член е на много наши и научни дружества.

- Какви съвети ще дадете на хората с понижен имунитет, доц. Лилова?

- Първо да изброим кои влизат в тази уязвима група. А именно пациентите с диабет (при тях защитните сили са много потиснати, затова те са предразположени към голям брой инфекции), хората с хематологични болести, трансплантираните българи, тъй като те са на имуносупресивно лечение (за да не се отхвърли присаденият орган, се вземат медикаменти, намаляващи имунитета). В тази група са и пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

- И на всички тях препоръчвате имуностимулатори?

- Това трябва да се консултира с лекар, а не да се самолекуват!

- Което обаче прави всеки 10-и българин според последните статистики.

- Което е много тревожно.

- Кажете какво да се прави за здравето на децата в този сезон на годината?

- Дори при минусовите температури децата трябва да излизат навън. Но да са подходящо облечени и да не се излагат все пак продължително време на студа. Така няма да се допусне охлаждане, но подчертавам - разходките са задължителни. Дори и за най-малките бебета. Какво друго да спазват родителите? Да избягват контакти в многолюдните помещения - това е най-важното и основното за ограничение на разпространението на заболяванията през есенно-зимния сезон. А в помещенията, в които се отглеждат деца, трябва да се осигурява достатъчно слънчево греене, редовно да се проветряват…

- На какъв период?

- На всеки час по 10-15 минути, ако може. Ако родителите пък забележат симптоми на инфекция, а детето ходи на градина, то трябва да остане у дома. Това е добре и за него, и за връстничетата му. Още нещо: пак при първите сигнали за инфекция не бива да се започва антибиотично лечение. Желателно е да се приложи симптоматична терапия. Тук трябва пак да напомним за биологичните алтернативи на традиционните лекарства. А такъв пример е “Гринтус”-ът - сироп за кашлица и “Имуномикс”-ът за подкрепа на имунната система.

- Нека изброим преимуществата на биологичните препарати?

- Не съдържат консерванти, те са 100% натурални продукти. Получени са от растения, които се отглеждат в защитени от наторяване плантации, т. е. при биоземеделие и без генномодифицирани организми.

- Тоест сила от природата?

- Да, а някои от тези препарати, за които говорим, са признати за медицински изделия, което значи, че имат доказани лечебни свойства. Това е станало посредством проведени клинични проучвания.

- Кои заболявания при децата ви прави впечатление от практиката, че зачестяват?

- Затлъстяването. То става изключително голям проблем и за нашата страна заедно с произтичащите от него усложнения. Така децата са склонни към ранно повишение на артериалното налягане, а това пък е предразположение към диабет от втори тип, от по-ранно развитие на атеросклероза в следващите години, евентуално бъбречни усложнения и редица неблагоприятни въздействия.

- И всичко, това защото българчетата се тъпчат с чипсове, снакс, вафли?

- Да. Хранят се с това, което им е вкусно и приятно, без да държат сметка дали е полезно. Затова ядат много чипсове, фаст фууд, т. е. неподходящи пържени и панирани ястия, пият много кола, прекаляват с мазни баници, сандвичи, в които няма нищо освен хляб.

- Един баща ми каза, че детето му обожавало меденки и вафли и не можел да го накара да яде плодове. Какво ще кажете на този родител?

- Това е въпрос на възпитание. Аз смятам, че хранителните навици се изграждат в семейството. Така както се дава представа например за хигиенните навици, защо трябва да се учи, да се работи, да се спортува, по същия начин се подсказва и хранителният режим. Детето няма как да набляга на вафли и меденки, ако не му се осигурява достъп до тях. Но в случая явно е точно обратното. Винаги може да се намери форма и начин, така че родителят да осигури правилното хранене за сина или дъщеря си.

- А какво мислите за другата крайност - майка не дава на детето си до петата година да опита що е то вафла, паста и сладкиши?

- И това не е правилно. Подходът към детето трябва да е балансиран. А най-важен е личният пример.

- Тоест, като те види да хапваш морков или ябълка, и малчуганът ще последва примера?

- Точно така. Всичко е въпрос на подражателство особено в малката възраст. А във връзка с това, че живеем във век на модерни технологии, децата сякаш се раждат с умения за работа с компютър. Но тази привързаност става много голям проблем за голяма част от малките. Те се обездвижват.

- Нормално ли е дете на 3-4 г. да отиде до компютъра и да си пусне музика или игра? Та нали най-малкото, като се взира, не мига достатъчно често и окото му “изсъхва”?

- Не е добре, разбира се. Защото има неблагоприятни ефекти точно върху очите. А при по-големите деца пък се стига до усложнения на опорно-двигателния апарат. Идват с болки в ставите, в кръста, в гръбначния стълб, защото стоят в причудливи пози пред монитора, и то с часове. А някои от тях по цели нощи не спят, докато се взират в монитора. Да не говорим за други рискове.

- На каква възраст тогава да е първата среща с компютъра?

- Децата от малки виждат първо мобилните телефони на родителите и започват да си играят с тях. Защото силно впечатление им прави светещият дисплей, звукът, а и наблюдават как родителите непрекъснато си служат с тях. Затова е неизбежно да не опознаят мобилния телефон. Но дете на 2-3 г. няма какво толкова да прави пред компютъра.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола