Огромните уклеи, с които е известен язовир “Искър”, отново са на мода. От средата на ноември “искърските скумрии” са се групирали масово в залива при местността Щъркелово гнездо . Както всяка година, когато времето застудее, пасажите прииждат от всички страни, за да зимуват в региона. Предполага се, че те са привлечени от по-топли подводни течения. Поради тази причина с навлизане на зимата в заливчето се ловят и типично топлолюбиви риби като каракуда и платика. Тепърва се чака идването и на костурите.

За момента на Щъркела се лови само уклей, но пък в доста динамично темпо, като за един ден без проблем могат да се направят над 100 бройки. Важно е да се каже, че най-добър резултат се постига, когато денят е слънчев и спокоен. В бурни, облачни и дъждовни дни уклеите се придържат по-далеч от брега и не са така дейни. Когато уцелим на време, най-важното нещо е да разполагаме с хубава захранка и директен телескоп с олекотена линия. Можете да заемете позиции или на брега под хотела, където се намира и добре известният сред рибарите понтон, или пък по скалите на отсрещния бряг.

Най-интензивното кълване на уклеите започва по обяд и продължава до свечеряване. Оптималната дълбочина, на която трябва да ги търсим, е около 2 метра, а в пиковия им период дори и на по-плитко. Когато уклеят дойде, това се познава лесно, тъй като десетки рибки проблясват над водната повърхност. Това е и моментът, който трябва да използваме, за да напълним живарника.

Ако пасажите с уклеи са по-навътре и не можете да ги достигнете с директен телескоп, тогава добър вариант е да замятате с болонезе. Поставете плувка не по-голяма от 1,5 грама. При ветровито време тя трябва да е по-тумбеста, за да бъде устойчива на вълните. С макарата ще достигнете нужната дистанция, на която да разчитате на улов. При тихо време, когато пасажите са в близост до брега, може да се заложи и на съвсем малка плувка (0,75 г), която ще реагира на всяко почукване.

Стръвта и подхранването са два изключително важни компонента при риболова на уклей. Мнозина въдичари подценяват това и разчитат само на късмета си, което е грешка. За да съберем уклеите и да ги задържим пред нас, трябва периодично да хвърляме по една шепа рехава захранка.

Много добър ефект се постига с червените на цвят храни. Допълнителен ефект се постига, ако добавим в захранката олио. Мазните петна, които се отделят във водата, привличат уклея. За стръв се използват бели червеи, като за момента най-добре работят тези, оцветени в червено. Със застудяването на времето актуални стават и пинките, както и хирономусите. Опитните въдичари съветват да поставите на куката изкуствена ларва на комар, която издържа дълго време и не е необходимо постоянно презареждане на примамката.

В часовете до обяд, когато уклеите отсъстват, може да опипаме дъното на около 5-6 метра дълбочина. Там винаги можем да се надяваме на улов от бабушка, каракуда и дори платика. Следобедното уклейско шоу е гарантирано.

Накрая задължително трябва да се отбележи, че уклеят - макар и малка рибка, има много висока кулинарна стойност. Препържен той е най-доброто мезе за бира и вино.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола