Добавката за прослужено време ще отпадне не само от заплатите на държавните служители, но и от възнагражденията на всички българи. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков на пресконференция във вторник.

На въпрос на “Труд” как ще реагира на искането на работодателите т. нар. клас да отпадне и в частния сектор, щом се премахва за чиновниците, Дянков отсече: “За мен е добра идея. Не знам коя наредба трябва да се промени, но за мен също е смислена идея.”

Вицепремиерът, който представи пред журналистите концепцията си за реформа в администрацията, потвърди, че добавката за прослужено време на чиновниците ще бъде премахната. Досегашните бонуси ще бъдат прибавени еднократно към заплатите на всеки един служител и повече няма да се пипат. В момента държавните служители получават по един процент върху основната си заплата за всяка прослужена година. Така чиновник с 800 лв. заплата и 20 г. стаж (получава бонус от 160 лв.) ще взема вече 960 лв. основно възнаграждение. Негов колега със същата заплата, но с 5 години стаж (40 лева бонус), ще се разписва срещу 840 лв. На въпрос справедливо ли е хора с еднакви способности и задължения да получават различни заплати, Дянков заяви, че се надява след няколко години, когато проработи лансираната сега нова бонусна система (виж стр. 3), тези надници да се коригират и по-висока заплата да получават по-трудолюбивите и по-добрите, а не тези с по-дълъг стаж.

Преди ден най-големите бизнес организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК), поискаха класът за прослужено време да отпадне и за частния бизнес. “Това е отживелица. В съвременната пазарна икономика няма място за такава практика”, коментира изп. директор на КРИБ Евгений Иванов. “Това е белег от сталинизма”, каза и изп. председател на БСК Божидар Данев.

Добавката за прослужено време е регламентирана от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. От 2008 г. насам той не се трупа автоматично за всеки работник, а се калкулира само според годините, отработени при настоящия работодател, заедно с предходния стаж, но само за сходна дейност и професия. Ако сега сте учител, но преди сте работили на бензиностанция, предишният ви труд не се зачита при бонуса. Минималният размер на добавката според наредбата се определя от правителството след консултации с представителни организации на работниците и работодателите.

Съгласно постановление на кабинета “Станишев” от 2007 г. в момента всички работещи получават допълнително възнаграждение от минимум 0,6%.

Иван ДИМОВ

Синдикатите скочиха

Синдикатите категорично отхвърлят идеята да падне добавката за прослужено време от заплатите на всички българи. Основното им опасение е, че така доходите ще намалеят. “Ако не се измисли механизъм, който да гарантира доходите на хората, не можем да се съгласим с това предложение”, каза д-р Константин Тренчев, лидер на КТ “Подкрепа”. Според него добавката представлява значителна част от възнаграждението. “Ако питате работодателите, може и без заплата”, допълни той.

Друг аргумент на синдикатите срещу премахването на бонуса е, че това ще застраши работните места на по-възрастните служители. Логиката им е, че вкарването на т. нар. клас в основната заплата по подобие на идеята за държавната администрация ще повиши много възнагражденията на кадрите с по-дълъг стаж. Опасенията на профсъюзите е, че това ще доведе до съкращения на дългогодишните работници, които ще бъдат в по-голяма тежест за фонд “Работна заплата”.

Синдикатите, работодателите и правителството обсъдиха във вторник наредбите за оценяването и заплащането на чиновниците. Тренчев коментира, че двата текста трябва да се преосмислят, защото иначе могат да “объркат” и без това недобре работещата администрация. Основното му възражение е, че нарастването на заплатата ще зависи изцяло от началника - това отваряло врата към субективизъм и сексуален тормоз. “Началникът може да те направи луд и няма къде да се оплачеш”, каза синдикалистът.

Тристранката въобще не е обсъждала вдигането на пенсионната възраст, предлагана от Симеон Дянков. От Министерството на финансите заявиха, че още не са готови вариантите, които се правят от НОИ.

Мишел ГУТСУЗЯН

Шефът на обединението на държавните служители Иван Нейчев: Когато работиш във враждебна атмосфера, трудно се получават добри резултати

Иван Нейчев е експерт в Министерството на финансите. Председател е на Професионалното обединение на държавните служители.

- Г-н Нейчев, как приемате идеите на вицепремиера Дянков?

- Като цяло нашата организация е за реформи. Готови сме да ги подкрепяме и да участваме в обсъждането им, но обикновено те не се съгласуват с нас. Говореше се, че заплащането не е прозрачно, а в същото време промените се правят непрозрачно. Пуска се нещо малко в медиите - 75 на 25 заплата спрямо бонуси във фонд “Работна заплата”, после 70 на 30 и оттам нататък детайлите не стават ясни. Не е редно да ни поставят пред свършен факт - идеята е нещата да влязат в сила след един месец, а ние още не сме наясно с конкретните параметри. Когато реформираш една система, хората вътре трябва да подкрепят промените, за да се случат както трябва. А за да ги подкрепят, трябва да ги разбират. Естествено е, че ще има непопулярни мерки като съкращения, преструктуриране и т. н. Но да е ясно, че ще останат тези, които заслужават, и те ще работят при значително подобрени условия. Как да подкрепяме съкращенията, намаляване на отпуските, отнемане на социални придобивки като пари за дрехи например? За да сме благодарни, че не сме сред съкратените ли? Това е нелогично и демотивиращо. Всеки политик се заканва да реформира администрацията, но неефективните реформи дават обратен резултат и прогонват първо най-добрите служители.

- Добре, ще заработи ли идеята 70 на сто от парите да са твърда заплата, а останалите 30 процента да се раздават като бонуси?

- За да бъде работеща, тези 70% трябва като минимум да са равни на дохода, който служителите са получавали до момента. Защото тези 30% изобщо не са сигурни.

- Значи предлагате фонд “Работна заплата” да се увеличи с 30%?

- При всички положения трябва да е така. Ако досега с всички бонуси някой е получавал 500 лв., той трябва да продължи да получава тези 500 лв. И оттам нататък да може да надгражда.

Заплатите са достатъчно ниски, за да говорим за реформа, свързана с тяхното намаляване. Много често се споменава, че заради кризата няма да има масово напускане на служители поради липса на алтернатива. Ако някой е демотивиран, той може и да остане, но не мисля, че ще бъдат повишени резултатите на неговата администрация, а по-скоро обратното. Не може основната мотивация за служителите да бъде страхът. Те трябва да бъдат мотивирани да дадат най-доброто от себе си, а не да внимават да не се набиват на очи, за да не попаднат в поредната група съкратени.

- Има ли страх да не паднат заплатите?

- Има, естествено. Виждаме едни таблици на възнагражденията, но не знаем къде влизаме в тях.

- Според новите обезщетения при пенсиониране излиза, че държавните служители са по-ощетени от хората на трудов договор - при 10 г. стаж първите ще получат 5 заплати, а вторите - до 6. Не е ли по-добре тогава да се премахне Законът за държавния служител?

- Това е дълга и сложна тема, по която дебатите са неизбежни. Факт е, че към момента този закон не дава нищо повече на държавните служители, а само им отнема права, особено ако се приемат промените, свързани с обезщетението при пенсиониране.

- Ами осигуровките, които поема държавата?

- Навремето, когато се направи това нещо, заплатите на служителите бяха намалени. Навремето ни бяха дадени големи отпуски като компенсация за ниските доходи.

- Не смятате ли, че тези отпуски до 45 дни годишно, които не можеха да бъдат взети, бяха заложена бомба?

- Така е. Даваха ги не с идеята да се ползват, а да се спестят. Получаваш 200 лв. заплата, но след 10 г. напускаш или се пенсионираш и ги вземаш и тези пари. На служителите масово не се позволяваше да ползват големи отпуски, особено около присъединяването към ЕС.

- Сигурно ще сте против и премахването на добавката за прослужено време?

- Това е тема, която може да бъде обсъждана. Важното е да бъде възприет подход, който да е в интерес на служителите, а не бъде поредното им орязване. Проблемът е, че ако се прави реформа, трябва да е цялостна, да важи за всички, а не само за държавните служители.

- Разговорът за административната реформа се върти само около парите. Има ли и нефинансови инструменти, с които да бъде оценявана работата на хората?

- Изобщо не е само до парите. Виждал съм хора от ведомства с много високи заплати, които масово напускат. Важни са атмосферата, естеството на работата, признанието. Когато работиш под стрес, във враждебна атмосфера, трудно се получават добри резултати. Младите хора биват стимулирани и от възможностите за пътувания, повишаване на квалификацията, които администрацията предоставя. Това може да ги задържи, но не вечно. Отношението на обществото също тежи. Колегите днес ги е срам да казват къде работят - чиновник звучи пренебрежително.

Иван ДИМОВ

Чиновниците ще бъдат оценявани и от колеги

Екипът на вицепремиера Симеон Дянков променя модела на атестация - оценяването на чиновниците. Досега всеки служител от администрацията получаваше оценка по петобална система като в руските училища, но вече ще се поставят оценки от едно до четири. Отличниците ще имат единици - “изключителни резултати”, а двойкаджиите - четворки (“неприемливи резултати”). Най-добрите ще получават до 12% върху заплатата.

Оценките, които сега се пишеха от преките шефове и бяха до голяма степен субективни, ще бъдат разширени. В тях ще участват колегите на оценявания, вътрешни и външни клиенти на администрацията, обясни Ваня Новакова, експерт от Министерския съвет.

Фонд “Работна заплата” на всяко ведомство ще бъде разделен на твърда част - 70% (за основните заплати), и 30% за бонусите. Ще има добавки с постоянен характер - например за привличане и задържане на ценни кадри. По преценка на началника суперспециалист може да получи до 100% увеличение на заплатата, за да не “избяга” в частния бизнес. Сред непостоянните бонуси са тези за нощен и извънреден труд, за работа по празници, за постигнати резултати (след оценка на свършеното за тримесечието) и за изключителни постижения (след годишното атестиране).

Премахват се най-сладките бонуси, които се изчисляваха според приходите от такси и глоби. Такива добавки щедро си раздаваха митниците, данъчните, служителите по вписванията, чиновниците от редица комисии. За целта Дянков ще промени всички закони, наредби и заповеди, които са ги регламентирали.

Ексминистърът на администрацията Николай Василев: Никой нямаше смелостта да махне класа

- Г-н Василев, подкрепяте ли идеята да се премахне добавката за прослужено време за всички?

- Да. Това е едно от нещата, които се търкалят от 20 г. Правителството или има политическа воля и го прави, или не повдига въпроса. Ако се премахне, никой няма да се сети да го връща повече. Това е остатък от предишен строй. Нетипично за ХХI век. Кой е казал, че един 60-годишен служител е по-добър с десетки проценти от висококвалифициран 30-годишен бъдещ шампион? Няма такава логика. Правилното е да се преизчислят тези класове в нормалната заплата и оттук нататък да се кара без класове. Никой нямаше смелостта да го махне досега.

- Синдикатите вече възразиха...

- Синдикатите никога няма да са “за”. Когато министърът го казва, не знае ли, че ще са против? Не разбирам защо не се намери кой да го махне.

- Защо не успяхте вие да го направите, бяхте министър в 2 кабинета?

- Защото трябва финансов и социален министър да го предложи. Когато са ме питали, винаги съм казвал, че съм “за”.

- Приемате ли да има 5 пъти разлика между минимална и максимална заплата за една длъжност?

- Това зависи от гледната точка. Винаги съм бил против уравниловката. Трябва да има диференциация. И в частния сектор всички ръководители се разделят на две групи: които вярват в уравниловката и които не вярват. И в двете правителства, в които бях, имаше от двете групи. Аз винаги бях от другата група, за диференциация. Проблемите се появяват, когато някой ръководител, например кмет, възнаграждава с незаслужена държавна служба свои близки и роднини, дава им бонуси и всички знаят, че това не е заслужено. Но това е съвсем друг проблем.

Вицепремиерът Симеон Дянков: Заплатите няма да намаляват

С новата система за заплащане в администрацията на никого няма да паднат заплатите, гарантира пред журналисти вицепремиерът Симеон Дянков.

Неговите експерти обясниха, че ако един служител получава сега 1000 лв. с бонусите, след 1 януари ще продължи да взема същата сума като основна заплата и ще надгражда, ако работи добре.

“Тъй като през 2012 г. ще има неутрален фискален ефект, не се налагат изменения на бюджета”, каза Дянков. Това означава, че фактическото плащане на бонусите ще започне чак от 2013 г., когато парите за заплати на отделните администрации ще бъдат леко увеличени, за да има средства за чиновниците отличници. Излиза, че и догодина доходите на служителите на държавна хранилка ще останат замразени, каквито са от две години.

Във вторник сутринта Дянков е извикал ръководителите на 12 ведомства, сред които НОИ, здравната каса, СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията, ДКЕВР и фонд “Земеделие”, като им е съобщил, че работещите в тях вече ще са държавни служители. Досега в тези администрации имаше много хора на трудов договор, техните заплати не се регулираха и на места бяха неоправдано високи. Мярката няма да важи за ръководителите, когато са на изборни длъжности.


dodo18
15.11.2011 19:32:39
0
0

Като гледам и слушам Дянков се убеждавам, че психиатричната ни помощ се нуждае от сериозна реформа.Как няма кой толкова време да му облече усмирителната риза?

обектив
15.11.2011 19:36:52
0
0

Да е честито на всички и най-вече на поддръжниците на ГЕРБ . Останалите да духат супата или ако още е гореща -да пият студена вода !Е това е добър замах - след изборите пореден студен душ - за отрезвяване на леко опиянените ,но за отрезвяването на малоумните няма надежда .

Krasy
15.11.2011 19:45:09
0
0

Според мен дори много меко се е изразил д-р Тренчев. Ако зависи от работодателите, ще се стигне до положението работещите не само да работят без заплати, а и да си плащат за това, че работят. Пък и за каква съвременна пазарна икономика може да се говори в територията, наречена държава, където т.нар. бизнес е съставен в огромен процент от "назначени капиталисти"? Но... най-вероятно овчедушието за пореден път ще вземе връх и т.нар. народ ще си пасу-у-у-ва, ще попсува малко по кръчмите или на масата у дома... както винаги впрочем.

обектив
15.11.2011 19:49:22
0
0

"Това е отживелица. В съвременната пазарна икономика няма място за такава практика”, коментира изп. директор на КРИБ Евгений Иванов. “Това е белег от сталинизма”, каза и изп. председател на БСК Божидар Данев .Това е така - отживелица .А какво е средна заплата около 250-260 евро ? А пенсия около 100 евро ? А цени като в Европейски съюз ,където цените на бензин ,дизел са съизмерими с нашите ? А лихвите на кредитите у нас в пъти по-високи от европейските? От едрите капиталисти друго мнение не може да се очаква .

обектив
15.11.2011 19:52:16
0
0

Очаквам да се нахвърлят върху нас сега платените герболумпени в яростна защита на идеите на Джанков .

colombo
15.11.2011 20:13:18
0
0

Щом като добавките за прослужено време са отживелица, не са ли отживелица и големите пенсии на разни мързеливи комуняги, които ги вземат без да са работили нищо?

ТИКВАТА
15.11.2011 20:15:54
0
0

Хора,водят ви малоумници незнайно на къде.

krasi
15.11.2011 20:26:12
0
0

мръсни боклуци мястото ви е в Сибир и Белене

Някой
15.11.2011 21:30:11
0
0

"Сбогом на добавките..."казва този министър. А не е ли време ние да му кажем сбогом?!

DO BKP(BSP ),,MODERNI,, SOTZIALISTI
15.11.2011 22:03:05
0
0

STE VI IZYAMM ZA DESERT!!!!!!!!POZDRAVI NA LENA MINETA..DODO18..OBEKTIV,,TCHERVENOZVEZDOV..MAYA...DIPLOMAT...DEMOKRAT................I NA VSITCHKI UPOTREBENI TCHERVENI DAMSKI PREVRUZKI!!!!!!!!!!!!!1 2 3 4

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола