Всеки от нас е получавал поне един безумен съвет как да намали разходите си на енергия и оттам сметките за ток и парно. Например - лягайте си рано, изключете всички радиатори, не използвайте климатик - просто се облечете по-топло - все пак е зима. Не отваряйте прозорците, за да не излезе топлото, по-рядко се къпете и гответе, зареждайте мобилните си телефони в работата, и т.н.

Необходимо ли е наистина да влошим стандарта си на живот, за да плащаме по-малки сметки? Отговорът е - абсолютно не! Целта е да постигнем по-разумно разходване на енергията, така че това да подобри живота ни и да намали възможно най-много сметките ни за ток и парно.

Как може да стане това - “Труд” събра няколко съвета, които може да изпълним, за да сме по-енергийноефективни.

Разбира се, не всички мерки, които трябва да вземем, са без пари, но можем да гледаме на тях като на инвестиция, която ще се изплати в бъдеще. Така например от регионалното министерство са изчислили, че сумата, дадена за саниране, се връща за 5 години чрез намаляване на сметките за енергия.

Има различни мнения откъде трябва да започнем обновяването на дома си, така че той да е енергийно ефективен. Ако разполагаме с по-голям бюджет е добре да се насочим към изолацията на жилището, която включва саниране, подмяна на дограма и тръби.

Цената на тази “екстра” варира между 5000 лв. и 10 хил. лева за един средноголям апартамент от около 55-85 кв. метра.

“Важно е в какво състояние е апартаментът, за да може да преценим какви мерки трябва да бъдат взети. На първо място е неговото саниране, както и монтирането на собствени източници на енергия като фотосоларни панели”, обяснява Дария Манева, директор в доставчика на ток “Е.ОН България продажби”.

По думите й добрата изолация може да покачи с до 3 градуса температурата в дома ни, което автоматично намалява разхода за ток и парно.

Следващата стъпка е смяната на електроуредите, които хабят най-много ток. Такива са печката, пералнята и бойлера. “Много е важно какви електроуреди ще изберем за дома си, малко хора знаят, но е факт, че хоризонталните бойлери хабят повече електричество от вертикалните. Несравнима е и консумацията на оборудване отпреди 20 години и новата техника”, каза Зорница Йорданова от компанията “ЧЕЗ Електро”.

“От няколко години всички електроуреди, които се предлагат на пазара, имат енергиен клас “А”, защото са все по-търсени”, обясни Божидар Колев, съсобственик на веригата за електроуреди “Технополис”. Всеки уред на пазара в момента притежава т.нар. енергиен сертификат, който показва какво е нивото на използваната от него енергия. Най-икономични са онези машини, които имат клас “А”, а най-неефективни - тези с клас “G”, които на практика не се произвеждат и внасят в Европа.

Необходимо е да знаем, че натрупването на много букви А една след друга не означава по-висока енергийна ефективност, а показва различната консумация. Така например при пералните едното “А” е за енергийното потребление, а другото - за изпиране.

Това, което може да ни покаже, че даден уред е по-ефективен от друг е знакът “+” след буквата “А”. “Всеки плюс означава с 10% по-висока енергийна ефективност и обикновено подсказва, че и цената на такива електроуреди ще е с до 6% по-висока”, каза още Колев.

На подобно мнение са и от веригата “Техномаркет”, които обясниха, че от 2 години се наблюдава тенденция за ориентиране на хората към по-икономичните продукти.

След бялата техника по използване на електроенергия се нареждат телевизорите. “Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%”, обясняват от Е.ОН. От останалите компании допълват, че не е тайна, че плазмените телевизори хабят повече ток от тези с течнокристална технология (LED), но тази разлика намалява с развитието на технологиите.

Енергийните специалисти са категорични, че една от най-големите заблуди, които съществува в момента, е, че уредите в режим Stand-By не хабят ток. Това не е вярно и важи за всички електроуреди, с които разполагате, включително включени в контакта зарядни за телефони. От ЧЕЗ дори ги наричат “вампири” на ток.

Едно от най-големите пера в разходите за електроенергия, колкото и да не ни се вярва, е осветлението вкъщи, обясняват от енергийните компании. Въпреки че от година е забранено производството на крушки с мощност 100 вата на територията на Евросъюза, такива все още могат да бъдат намерени.

Експертите съветват, когато е възможно, да се използват осветителни тела с по-малка мощност. Или направо т.нар. енергоспестяващи крушки. Важна особеност при тях обаче е светлината. Тя е два вида - студена и топла (най-близка до слънчевата). Все още експертите не са категорични дали студената е вредна за очите, но се препоръчва да търсите крушки, които са с по-жълтеникава светлина - обикновено на кутиите им пише 5000 К (градуса по Келвин).

Стандартните енергоспестяващи крушки с по-сребристо оцветяване на светлинния спектър са с параметър от около 2700К. От ЕРП-тата са изчислили, че една енергоспестяваща лампа с мощност 20 вата доставя същото количество светлина колкото една стандартна крушка с мощност 100 вата.

Важен съвет е, ако може да не включвате и изключвате често лампите, защото това повишава консумацията на ток.

Стари, но златни съвети за всички, които обичат кулинарията, е как да се използва печката. Препоръчително е да нагрявате фурната предварително само в краен случай както и да се използват съдове, които са с диаметър като този на котлоните.

Доставчиците на ток съветват за затоплянето на порциите храна, независимо от размера им, да използвате микровълнова печка, вместо фурна. От Е.ОН са изчислили, че приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон, а използването на фритюрник вместо печка спестява до 25% ток.

Когато готвите на котлон, винаги покривайте тенджерите с капак. Това също намалява разхода на енергия. “А ако изключвате фурната 10 мин преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която плащате за ток за нейната работа”, обясняват от ЕВН.

И не забравяйте - използвайте нощната тарифа, за да намалите сметката си за ток. През зимата тя е между 22,00 ч до 6,00 ч, а през летния - от 23,00 ч до 7,00 ч. По това време електроенергията е по-евтина.

Местата на електроуредите също имат значение

 - Не бива хладилникът да е поставен до печката или телевизора, обясняват специалистите.

 - Хладилникът или фризерът трябва да се поставят по възможност в неотопляемо помещение с добра вентилация. “С всеки градус над 20°С, потреблението на хладилника нараства с около 6 %”, предупреждават от ЧЕЗ.

 - Отоплителните уреди трябва да отговарят на големината на помещението, за което са предназначени. Не е препоръчително и да изключвате радиаторите през деня, защото вечер загряването ще започва от нулата. А това изисква повече енергия и топломерът ще отчита повече.

От ЕВН обясняват, че не е препоръчително да покривате отоплителните уреди с тежки завеси или да ги поставяте зад предмети и прегради, защото това ще намали топлоотдаването им.

 - “Прозорците трябва да се отварят широко за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре”, напомнят от Е.ОН.

- При използване на кратката програма на пералнята се консумира два пъти повече ток и вода, отколкото ако се използва веднъж нормалната програма. Минималните обороти за центрофугиране на прането, преди да го поставите в сушилнята, са 800 в минута.

 - Взимането на вана води до 3 пъти повече разхищаване на енергия от петминутния душ.

 - Препоръчва се по-често почистване на филтрите на климатиците, за да се намали потреблението на ток. Същият съвет се прилага и за прахосмукачките. Специалистите обясняват, че това е така, защото електромоторът на уреда не се натоварва допълнително, когато филтрите му работят добре.

Цветелина КАТАНСКА


Турбомания
10.11.2011 16:36:14
0
0

.... ееееее тази статия ме утепа.... това беше все едно да разправяш на босия, гладен и беден циганин, че е по-добре да си купи обувки за 200 лева, та да го изкарат 10 години.... Как да обясниш на богатия, че бедния няма - те'това е дилемата пред която е изправен 'умственно зрящия'.... а в тази статия такива люде не разбрах да има!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРИЗИВ КЪМ 'ВЪРХА': - НАПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ 'ЕВРОПЕЙСКИ', А НИЕ ВИ ОБЕЩАВАМЕ, ЧЕ НЯМА ДА ХЛЕНЧИМ, ЧЕ НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ..... ТА ДОРИ ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАНЕ ;-)

Toploizolirane ne e Sanirane
10.11.2011 16:42:56
0
0

Nekadurna statiika - SANIRANE NE ZNACHI TOPLOIZOLIRANE! Nauchete ponyatiata - PESTENE NA ENERGIA SE POSTIGA S TOPLOIZOLIRANE I NAMALYAVANE NA TOPLINNITE ZAGUBI! Sanirane - ima go pri panelkite - rentgenoskopski se proveryavat zavarkite za korozii, podsilvat se etc. NE BUDETE PLEVNELIICI - A PROFESIONALISTI I CHETETE KOE KAKVO E I KAKVO ZNACHI I CHAK TOGAVA PISHETE!

лелеее колко глупости на едно място?!
10.11.2011 17:04:27
0
0

Как е възможно толкова простотии да се съберат на едно място и тиражират?! Смятайте, бе хора. Нали всички сте учили физика. Аман от прости журналя.

ангел марков
10.11.2011 17:50:42
0
0

За да могат гражданите да управляват разхода си на топлинна енергия, топлофикация задължително трябва да изпълнява законовото си задължение по чл. 132 от Закона за енергетиката - да поддържа баланса между производството и потреблението на топлинна енергия. топлофикация винаги умишлено е нарушавала тази рапоредба. нещо повече, тя е изхвърлена от общите условия, с което е наложена брутална дискриминация. не може в условията на дискриминация да пестиш, защото това е невъзможно. закона дава, топлофикация и ДКЕВР не дават? царя дава а пъдъря не дава?

Димитран Александров
10.11.2011 18:37:17
0
0

Е, как да се пести - не слушате ли Бобоитко? Връзваш колана и гласуваш за него, щото като гласуваш, инвестираш във внуците! Дотогава може да си умрял от студ и глад, то това не е проблем! Важното е, че строим магистрали от няколко километра, имаме най-ниските данъци в Европа и Дянков знае как да ни досъдере кожите! Ние няма да допуснем гръцки вариант, щото сме свикнали да живеем в мизерия! За разлика от някои други, които се ширят, а между два нови лафа ходят да поиграват за разпускане карти, тенис или футбол!

Г.ТАНЕВ
10.11.2011 18:47:18
0
0

АЗ,НЕ ВЯРВАМ МНОГО МНОГО ,ЧЕ ИМА НЯКАКЪВ СПОСОБ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ.ПРОСТО НЯМА ТАКЪВ.И ВСЕ ПАК.....КОЙТО ИМА ПОВЕЧЕ ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ,НЕКА СИ КУПУВА НОВИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ-КЛАС-А.ВПРОЧЕМ,НОВИ ТЕХНОЛОГИИ........НЕ ОЗНАЧАВА....ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ.А И МНОГО Е СПОРНО ВСЕ ОЩЕ ЗА ТЕЗИ ''ТОПЛО-ИЗОЛАЦИИ'',ДАЛИ НАИСТИНА ''ТОПЛО-ИЗОЛИРАТ'',ИЛИ ПРОСТО Е ЕДНА ФИРМЕНА ....РЕКЛАМА...!!!!!!! КОГАТО Е СТУДЕНО...СПАСЕНИЕ НЯМА.ЛИЧНО САМ ГО ПРОБВАЛ.ЖИВЯЛ САМ БЛИЗО ДО ПОЛЯРНИЯТ КРЪГ.ТАКА ,ЧЕ.....!!!!!!!ПОМИСЛЕТЕ.

МАНГАЛ
10.11.2011 18:56:09
0
0

МНОГО Е ПРОСТО,КРАДЕТЕ ВСИЧКИ КАТО МАНГАЛИТЕ.ЕТО ИКОНОМИЯ

Първан Калоянов
10.11.2011 18:56:15
0
0

В страна като нашата, където всяка година увеличават цената на тока с или без причина, колкото и да пестиш, пак не стигат! Монополистите ЕРП-та и ДКЕВР измислят какви ли не фокуси, за да повишават цената! Сега са решили на всяка цена да "обложат" и празните селски къщи, като въведат такса "електромер"! И ни убеждават, колко по-добре ще ни бъде, ако идват да засичат електромера веднъж годишно, а ние да плащаме всеки месец!

jmi4ko
11.11.2011 00:58:00
0
0

Докато пладнешки ни обират , няма как да се случи да пести човек колкото и да иска.

Неда
11.11.2011 06:24:46
0
0

Най-големият потребител на ток в домакинствата е ХЛАДИЛНИКЪТ!1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола