“Любов и наказание” е турски сериен филм, който се излъчва всяка делнична вечер от 22,00 часа по “Диема фемили”. Филмът и актьорите в него са носители на множество награди, а съдбата на героите им приковава зрителите не само в страната на полумесеца, но и у нас.

Историята разказва за 25-годишната Ясемин. Млада и изпълнена с амбиции жена, която се опитва да гради кариера в белязания от интриги свят на рекламния бизнес. За нейно нещастие, личният й живот се оказва дори по-измамен от света на рекламата. Само седмици преди сватбата тя заварва годеника си в леглото с друга. И то не с коя да е, а с най-добрата й приятелка Мюдже. Ясемин е наранена от двойното предателство и в стремежа си да намери утеха за болката си престъпва най-важната заръка на баща си. Още като малко момиче красавицата му дава обещание да спи с мъж само след брака. Причината за това е тежката загуба, която семейството претърпява, когато умира сестрата на Ясемин. Тя е била принудена да направи аборт, защото е забременяла, преди да се омъжи. Въпреки желанието си винаги да следва волята на бащата си, главната героиня се озовава тъкмо в леглото на непознат. След като разкрива за изневяра на годеника си тя заминава при майка си - пенсионирана учителка от Бодрум. Там се появява Саваш. Красив млад мъж, който успява да съблазни наранената Ясемин и да спи с нея. На сутринта момичето разбира грешката си и безмълвно си тръгва, като оставя след себе си само една златно колие с ангелче. Саваш не се оказва поредния Дон Жуан и се зарича да открие тайнствената непозната. Но и неговият живот се обърква. Брат му и баща му загиват в катастрофа и на неговите рамене пада отговорността да поеме грижата за семейство. Получил образованието си в чужбина, Саваш не робува на закостенелите обичаи, но строгата му майка го принуждава да се върне у дома, като не само поеме семейния бизнес, ами се ожени и за вдовицата на брат си - Чичек. Делата на баща му се оказват търговия с наркотици, а принципите на героя са подложени на изпитание. Въпреки всичко пътищата на Ясемин и Саваш се пресичат, а съдбите им се оказват завинаги свързани чрез детето, което младата жена не иска да отгледа, но решава все пак да роди.

Рекордьор по награди

“Любов и наказание” е определян като един от малкото сериали с толкова много отличия. “Телевизион газетеси” упреква телевизионната поредица, че не се наситила на първи места и призове. Ниргюл печели няколко отличия за най-добра актриса и се снима във филма на “На прага на рая” на германския режисьор от турски произход Фатих Акън, който спечели титлата за най-добър сценарий на 60-ия филмов фестивал в Кан през 2007. Мурат пък надминава по популярност “Брад Пит на Близкия изток” Къванч Татлъту и бива посочен за най-популярния турски актьор за 2010 г. от арабския телевизионен канал MCB. Но той отнася и признанието на публиката в класацията на най-големия турски телевизионен интернет портал Аяклъгазете в анкета, в която се включват над 240 хиляди души. Дори саундракът на поредицата се превръща в хит. Двете основни песни стават най-теглените в интернет и затвърждават славата на композитора Кърач - познат с работа си по “1001 нощ”. Оттам е известно и името на режисьора Кудрет Сабанджъ, който се подписва и под “Любов и наказание”.

Българската следа

С български корени се оказа една от главните актриси в сериала. Фериде Четин, която изпълнява ролята на покорната и неоправдана Чичек, е част от семейство, изселило се от България преди години. Фериде е родена през 1980 г. в Истанбул, но когато пораснала, решила да поеме на пътешествие из Балканските страни, за да опознае корените си. Това, което видяла, явно не оправдало очакванията й, защото тя стигнала до заключението, че повече й подхожда да бъде жена от Източна Турция, подобно на героинята си от поредицата. В личния си живот обаче Четин се доверява на знаците от съдбата, защото тъкмо случайност е причината тя да започне да се занимава с актьорско майсторство. Желанието й било да следва международни отношения, но след инцидент, при който се полива с вряща вода, остава на легло и не успява да се подготви за изпитите. Сестра й я кара да се захване с актьорско майсторство и така съдбата на Фериде отива в нова, успешна посока - тя се озовава редом до най-големите имена в света на шоубизнеса в Турция.

Сериалът “Любов и наказание” дължи любовта на феновете и големия интерес, който предизвиква, предимно на това, че показва едно непознато и различно лице на Турция.

Закостенелите традиции се прилагата безмилостно, образът на жената не е едностранен - срещат се и властната майка, която ръководи клан дилъри на наркотици, и плахото момиченце, чиято съдба е изцяло в ръцете на родители й. Европейското и азиатското начало се оказват в непрестанна борба помежду си, но размерите й са сведени до преплитането на две човешки съдби и това се оказва най-успешния ход на сценаристите.

Ася ВЛАДИМИРОВА

Познати лица

Благодарение на небивалия си успех поредицата е продължена с втори сезон, а финалът поставя рекорд по зрители в Турция. “Любов и наказание” изстрелва към върха звездите, взели участие в него. На първите места е Ниргюл Йешилчай, която влиза в ролята на Ясемин. Тя е родена на 26 март 1976 г. Завършва драма в анадолския университета и играе в редица пиеси, преди да застане пред камерата. Едно от най-популярните й превъплъщение е на Офелия в “Хамлет”. Дебюта си в сериалите прави през 2001 г., а на българските зрители е позната като Езо от “Вярна на себе си”. След приключването на “Любов и наказание” Ниргюл започва работа по нов проект, озаглавен “Невъзможно е без теб”. Там тя играе съпруга, която престава да обича мъжа си, но трябва да обедини сили с него в името на живота на сина им.

Мурат Йълдъръм е актьорът зад образа на Саваш. Роден на 13 април 1979 г., Мурат израства в семейство на учител по математика и интересът му към тази наука си остава и до днес. Той завършва машинно инженерство, но още докато е в гимназията, демонстрира актьорски умения и се включва в театралната група. Разностранен талант, Мурат дори свири на барабани в училищната банда. Успехът му идва след участието му в сериала “Бурята”, а още по-голяма популярност му носи ролята на Демир от “Гордата Аси”, излъчен и в България.

Сред актьорския състав се нареждат и Джанер Куртаран - Шевкет от “Листопад”, Томрис Инджер - г-жа Надиде от “1001 нощ”, Зейнеп Бешерлер и Дженк Артан от “Под липите”.


maqli
18.02.2012 20:49:07
0
0

snimkatae v1rxovna no ezel e naq xubaviqa film na svetaРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола