Наближава зимата и преситените от родни витамини българи пак ще се хванат за бананите. Малцина не харесват жълтия плод, но пък се намират хора, които твърдят, че той притежава хипоалергенни свойства.

Няма да изненадаме никого с факта, че пресните плодове и зеленчуци са полезни за здравето. Но и изобилието от полезни вещества, и превъзходните вкусови качества не са застраховка, че не могат да нанесат и вреди на организма.

Пледоария на защитника

Преди да обвиняваме банана, да поговорим за достойнствата му. На активните хора този плод осигурява прилив на енергия, защото е калоричен и богат на всевъзможни захари, пектин, витамини и вещества, помагащи да се усвояват полезните въглеводороди от други продукти.

Да не забравяме и че бананът е просто вкусен. Само ароматът му е достатъчен да предизвика обилно слюнкоотделяне. А неговата очарователна и сладка мекота просто се топи в устата.

И в мъгливата есенно-зимна вечер се пренасяш под жаркото тропическо слънце. Когато изядете банан, започвате да усещате жегата отвътре.

Като избягаме от поезията, този плод чудесно отвежда излишната течност от организма.

Затова хората, които си хапват банани, не се боят от отоци. А отгоре на всичко са отличен помощник при болни, които пазят диета заради проблеми със стомашно-чревния тракт поради високото съдържание на фибри. Козметолозите също използват активно полезните свойства на банана, за да запазят и умножат красотата.

Освен това високото съдържание на серотонин ни поддържа винаги в добро настроение. Е, малко е хранителен и не бива да е част от диета за отслабване, но пък дава сили.

Пледоария на обвинителя

Какви толкова опасности могат да ни дебнат под банановата обвивка?! На пръв поглед - никакви. Но този плод не е толкова безобиден, колкото ни се струва.

Преди всичко трябва да се боят хората с излишно тегло. Мекотата на банана само ни се струва лека и въздушна и сякаш можем да го ядем безспир. Но всъщност той съдържа огромно количество калории и желаещите да отслабнат трябва категорично да се замислят.

Ако пък страдате от повишено съсирване на кръвта, например тромбофлебит, бягайте далеч от бананите, защото те могат да обострят заболяването ви. Както бе споменато по-горе, те спомагат за отделянето на течности. Това обаче води до сгъстяване на кръвта и е доста опасно за хора, които страдат от исхемична болест на сърцето.

Това лакомство не е безобидно и за децата. Възрастният организъм лесно се приспособява към новите видове храна, но детският не реагира толкова радушно. А бананът е плод, който не вирее по нашите географски ширини. Затова има опасност малчуганите да реагират на него с остър пристъп на алергия. Преди да дадете на детето си порция банан, направете експеримент с малко парченце. Ако приемането му мине гладко и то има нормална поносимост, вече може да му връчите жълтия плод.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола