Археологията - това ще е козът на България в преговорите с Европейската комисия гроздовата ракия да бъде призната за традиционна българска напитка. Това се разбра от думите на шефа на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл Божидар Димитров.

Причината е находката на археолога проф. д-р Константин Тотев от Велико Търново, която според него и Димитров доказва, че от средните векове в България се пие ракия. За тази “титла” в Европа спорят още Албания и Сърбия, каза той.

При разкопки в района на Асеневия дворец на хълма Трапезица проф. Тотев попаднал на част от керамична купа, изработена по старинната техника “сграфито”, типична за Средновековието в Търново. Върху фрагмента има надпис на два реда на старобългарски, който гласи: “Аз пих на празника ракиня.” Не е ясно кой е авторът, нито за кой празник става дума.

“Веднага разчетох надписа. Датира от ХIV век. Уникален е, защото сведенията за ракията, с които разполагахме досега, са от периода ХV-ХVII век”, обясни пред “Труд” археологът. Според него надписът е нанесен, след като съдът е ползван, издълбан е ясно и четливо с остър предмет. Ученият е категоричен, че неизвестният му автор е вкусил ракия. Има открити керамични фрагменти, един от които с надпис “Манастирско вино”, но дума “ракиня” се появява чак сега.

Божидар Димитров заяви, че учените ще помогнат на земеделския министър Мирослав Найденов в битката му за налагане на ракията като национална напитка пред Брюксел. Ако успеем, ще можем да намалим с 50% акциза върху ракията за вътрешния пазар. Димитров също е сигурен, че “ракиня” значи “ракия”.

Според Българския етимологичен речник, том 6, произходът на българската дума “ракия” е от турската дума “raki” (ракъ), която пък идва от арабски (арак). И досега се смята, че ракията е дошла у нас и в Европа по време на османското робство, което започвапрез ХIV век. Попитан за произхода на думата “ракия”, Димитров каза: “Турците може и от нас да са я взели.” Той припомни, че и турците, и арабите са мюсюлмани, а религията им традиционно не позволява да се пие алкохол. Все пак тепърва предстоят консултации със специалисти по старобългарски език. Проф. д-р Тотев обяви още, че при разкопките на Трапезица са намерени и други ценни находки. Сред тях са фрагменти от т. нар. царски саркофази, стенописи с изображения на светци и др.

Вижте предизборния сайт на "Труд"


Митьо Теслата
10.10.2011 19:47:04
0
0

Бах мааму! Най-после я намериха тая паничка! Турците превземат Търново през 1393 г. А от паничката пихме с Шишман през 1390 г. Аз го написах това, със ножа си. Да се знае че от тая паничка съм пил РАКИНЯ! Гроздова беше. Остана малко от дворцовото вино около 250 литра/по сегашни мерки/. Сварихме го с брат му на Шишман - малкия /не Срацимир, той по това време беше във Видин/ Та това е историята. Добре че се намери. Аре чао че ше седаме да пийм рикиа!

Митьо Теслата
10.10.2011 19:53:12
0
0

Бах мааму! Ако требе че идем с министъро Найденов да докажем , че в България съм пил ракиня още през 1390 г. ЛИЧНО. Аре чао и да не забравят да ме викнат , иначе събрите ще надделеят Аре чао.

MEHMET TÜRK
10.10.2011 21:24:04
0
0

Alkohola e otkrit ot persiitzite- no ne za piene, a za mediitzinski tzeli. Müsülmanite ne piat alkohol, a se lekuvat s nego: za dezinfektzia, za masagi i t.n. KOITO PIE ZNA4I NE E NIKAKAV MÜSÜLMANIN, A E PROSTO DVULI4NIK i IZMAMNIK.

dodo18
10.10.2011 21:24:51
0
0

Браво Митьо, наздраве! Отдавна не бях се смял така!

tom
11.10.2011 04:05:08
0
0

TOVA E VATRESHNATA STRANA NA CHASHATA NIAKOI SI E NAPRAVIL MAITAP S PISHMAN ARHEOLOZITE KOI SHTE PISHE OT VATRE BE GOVEDA?

ха-ха-ха
11.10.2011 07:57:34
0
0

ИНТЕРЕСНО, НАДПИСЪТ Е ОТВЪТРЕ?!? Да не би някоя царска мишка да го е написала? В пияно състояние? Сетих се, тогава са пиели ракиня от чинии!

Митьо Теслата
11.10.2011 09:00:59
0
0

Бах мааму! Dodo 18 ако искаш мога да ти разкажа още интересни случки от моя дълъг и не лек живот на тая земя Българска! И за Крум и срещата му с Никифор Фока и още много случки на които съм присъствал! Аре чао че сега че одим на пазар за рикиа!

Митьо Теслата
11.10.2011 09:01:13
0
0

Бах мааму! Dodo 18 ако искаш мога да ти разкажа още интересни случки от моя дълъг и не лек живот на тая земя Българска! И за Крум и срещата му с Никифор Фока и още много случки на които съм присъствал! Аре чао че сега че одим на пазар за рикиа!

НАК
11.10.2011 09:01:13
0
0

На Мехмет тюрк-Мехмаде и мюсюлмани и християни използват за медицински цели алкохола-ВЪТРЕШНО!Наздраве и успешен ти ден!

Paste
11.10.2011 09:07:14
0
0

Ракия идва от старобългарската дума ракиня. Българите са били прочути със своята ракиня. След завладяването на страната от турците, на тях им харесало да пият ракиня и започнали сами да си я произвеждат, като са я наричали "стара ракиня" или "eski rakı". От тях това се прехвърлило и у персите. Днес в Турция се употребява нова ракия или Yeni Rakı, а България може да се гордее с приноса си в световната цивилизация.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола