Comment ca va, mon cheri? Tu m'as manque aujourd'hui?... (френски ез. - Как, си, скъпи мой? Липсвах ли ти? - б. р.).

Гальовното обръщение е на журналистката Бетина Жотева, красивата водеща на новините по БНТ през 90-те години. Онази същата, която само като си поемаше въздух, спираше дъха на мъжката част от “драгите зрители”.

Обект на нежността й в случая е красивият белгиец Бискит, което обяснява защо му говори на френски. С видимо нетърпение той я посреща на вратата на апартамента й в София. Усеща я още преди да е вкарала ключа в бравата. Ако можеше, вероятно щеше да я вземе в обятията си, но тъй като е котарак, прегръдката е заменена с отъркване в глезените и шумно мъркане.

Заедно са от 10 години, а обичта им е все така силна както в началото, когато го видяла на витрината на зоомагазин в Брюксел. Затова и нямали никакво колебание по въпроса дали той ще живее с нея в София, което тя самата прави от миналия октомври. Малко преди това получава предложение от вицепремиера Симеон Дянков да се върне в България и да му стане пресаташе. В същия период Бетина Жотева е говорител на Постоянното представителство на България в ЕС. Преди това е анализатор във военното командване на НАТО, а още преди това - кореспондент на в. “Труд”.

Отказва се от дипломатическата си кариера и приема поста при Дянков от раз. Столът е горещ - поради несъвместимост в характерите за по-малко от две години вицепремиерът вече се е разделил с няколко пресаташета.

Дипломата й от Унгария, където завършва философия и философски науки, очевидно се оказва доста полезна, за да не драматизира излишно и без това напеченото си ежедневие. “Работи страхотно, но ако не е съгласна с нещо, се разправя като дърта циганка”, така навремето я промоцирал кореспондентът на БТА в Унгария Георги Ведроденски на бъдещия й работодател в БНТ, покойния вече журналист Иван Константинов. Като студентка в Букурещ Жотева заработвала с преводи за българското бюро на БТА и оттам Ведровенски натрупал впечатления за нея.

Двайсет години по-късно Бетина е опитомила до голяма степен експанзивните прояви на характера си. Сега повече изслушва хората, по-малко говори въпреки че все така с лекота общува и бързо влиза в контакт - качество, изключително полезно в настоящата й работа. Отдалеч обаче надушва и отрязва в зародиш мераците на разни хора, които чрез нея се опитват да се доберат до шефа й с недотам почтени предложения. По тази причина не се впряга особено, когато чуе за себе си, че е “хиената на Дянков”, а дори го приема за комплимент.

Като всеки нормален човек и тя трупа напрежение, въпреки че дава вид на “перде”. Когато напрежението стане повече от поносимо, на помощ идва тренажорът. Уредът е разположен централно в хола й, точно срещу телевизора, включен почти денонощно на новинарските канали.

Всяка вечер след работа прави поне 300 загребвания за 20 минути, на което дължи стегнатата си фигура. И на това, че не вечеря. Готвенето определено не е стихията на Жотева. Малката й старомодна печка “Раховец” има вид на презряла девица. А категоричността на капаците върху котлоните убиват всякаква илюзия, че там някой пържи дори яйца.

Меланхоличното настроение на искрящо чистата й кухня, приличаща повече на операционна зала, се засилва и от тъжното съдържание на хладилника. Пет кофички кисело мляко 0,1%, ако въобще това е мляко, малко грозде, кашкавал, три яйца. На този фон шишето с майонеза изглежда направо кощунствено.

Спартанското отношение към храната е подчертано и в минималистичната маса с три стола, долепена до прозореца със страхотна гледка към Витоша.

Впрочем именно панорамата, която се разкрива от 10-ия етаж, е най-големият лукс в жилището й. Не е роб на вещите и това личи отвсякъде. С изключение на супермощния компютър, последен вик на технологията, повечето от мебелировката е завещана от сестра й, която преди нея го е обитавала. От десктопа грее ликът на любимия й тенисист Рафаел Надал.

А върху камерата на компютъра е залепен лейкопласт, за да спира любопитни погледи към личното й пространство. Сигурно е чиста случайност, че сред любимите книги в библиотеката на Бетина Жотева е “1984” на Джордж Оруел.

Останалото са десетки речници и разговорници - владее освен английски и унгарски, още френски и испански, енциклопедии на тези езици, много философски издания, естетически трудове и дори биографията на Майкъл Джексън, на когото е “вярна до смърт”.

На стената на работния й кът, обособен в хола, в рамка са поставени “Законите на Мърфи” на английски. Един от тях се радва на специално внимание, подчертано с черен маркер - “Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата”.

Корица от списание, на което Бетина Жотева играе голф, също е сложена в рамка. “Бях шампион по голф в Белгия, но в България не играя. Имам си причини за това”, казва “хиената на Дянков”, но не казва какви са.

Спортът на въздух сега компенсира с джогинг в Борисовата градина всеки уикенд, когато е в София.

Останалите стени в хола на Бетина Жотева са пространство, запазено за картини.

Повечето са й подаръци, има дори от шефа си Симеон Дянков - "Белоградчишките скали". Но има и такива, които сама е купила. Като графиката пейзаж на Белград, много скъп спомен от кореспондентските й години там.

Сред платната място има и за дърворезба на разлистено дръвче. Подарил й я неин почитател още докато работела в БНТ. Най-вероятно от вълнение майсторът издялал отдолу: (Бетина 1964г. - 1994 г.). Все едно съм умряла, разсмива се Жотева и без капка суета разяснява, че първата година е рождената й, а втората е тази, в която дърворезбарят измайсторил дръвчето, предназначено специално за нея. Друг подарък от фен, към когото журналистката подхожда с огромна доза ирония, е икона с нейното лице. "Е, чак пък толкова, нека да бъдем все пак реалисти", шегува се Бетина и скрива божествения си образ обратно в шкафчето, откъдето го е извадила само за да го покаже на екипа на "Труд".

На пода в хола, върху килима, в непосредствена близост до фитнес уреда лежат и две огромни плюшени играчки - зелена жаба и кафява мечка. На ръст те са малко по-големи от Бискит, който от време на време ги накачва, когато демонстрира мъжкарските си мераци на техен гръб.

Освен кухня и хол върху 100-те квадрата на жилището са разположени още две спални и баня.

Едната е за дъщеря й Лия, която живее и работи в Брюксел. Миналата година завършила втора магистратура - европейско право, специалност "Екология". "Тя е вече на 25 години, едва ли ще се върне тепърва в България", казва тъжно Бетина. Затова и не бърза много с преобзавеждането на стаята й. Тя е повече от скромно мебелирана - легло, гардероб и бюро.

Не съм променяла мебелировката, тя е такава, каквато я оставих преди 10 години, когато купих апартамента и заминах за Брюксел, обяснява Жотева.

"От една година насам започнах полека да преобзавеждам и да купувам нови мебели, но става бавно, защото нямам кой знае какви възможности, не разчитам на "спонсори", казва тя.

Нов гардероб, дълъг около 4 метра, е последната инвестиция в спалнята. Нова е и самата спалня. В покоите си обаче Жотева не допуска случайни хора, така че вратата й остава плътно затворена.

Затова пък оранжевите дивани в хола са напълно достъпни за приятелите, с които пийват по чаша червено вино. В такива вечери на малката стъклена масичка се появяват и кюфтета на скара, пилешко роле, руска и млечна салата - все неща, които се продават направо готови и в изобилие в денонощния хранителен магазин до блока.


Монк
08.10.2011 20:58:06
0
1

Tц,тц,тц.... Този вестник сьвсем западна...

kimi
09.10.2011 00:57:58
0
1

Ако е била студента в Унгария, какво е правила в Букурещ? Или пък авторът е решил че Букурещ е столицата на Унгария?

дидо
09.10.2011 10:15:08
0
1

Кого точно го интересува личният живот на Бетина Жотева, та да се пишат толкова дълги статии, може би Дянков???? Той просто може да се обади на Ц.Ц ( ама те май са скарани) и веднага ще се задейства подслушването......:-)

ник
09.10.2011 10:18:53
0
1

Защо промивате мозъците на хората.Тези, които познават Бетинка няма да я познаят в това захаросано описание.Скача от легло в легло, тук и там, сега ......

jasmine
09.10.2011 11:45:29
0
1

Не знам какъв френски владее госпожата, но такъв израз като Tu m’as manque на френски няма. И никак не означава липсвах ли ти. Госпожата много езици владеела, май никой както трябва.i

мяу
10.10.2011 13:21:25
0
1

Абе, добре че са девойките от пресцентъра на МФ. Тая е толкова зле, че повече няма накъде. Щом й остават време и сили за тренажори, джокинги и т.н. да знаете, че нищо не работи. Яде и ...пие порядъчно :))))

Иво
03.02.2013 16:10:12
0
1

Бетинка си е елитна проститутка, много е погрозняла.Търси "спонсори" - глупаци на които изпива мозъка и прибира парите. Поня я от БНТ, умее да омайва мъжете със "слаб ангел" и комплекси. Бети, бети внимавай че ще си намериш майстора.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола