Кметствата с население под 350 души ще се закриват по облекчена процедура - с решение на общинския съвет. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за административно-териториалното устройство на България. Текстовете са внесени от Любен Татарски и Георги Икономов от ГЕРБ.

С предишните промени в закона от началото на 2011 г. закриването на кметства се усложни и направи почти невъзможно приложението на процедурата, казват депутатите в мотивите си. За зачеркване на селище от административната карта на страната сега се изисква допитване до населението чрез провеждане на референдум или подписка. Едва при положителен резултат общинският съвет може да закрие административно-териториалната единица.

От опозицията критикуваха гласуваните промени. “Така 1100 населени места ще загубят автоматично своя статут. И това се прави във време, когато излезе националното преброяване, показало изключително тревожни тенденции за обезлюдяване”, опонира Димчо Михалевски от “Коалиция за България”.

Колежката му от левицата Милена Христова възропта, че няма становище нито на националното сдружение на общините, нито на регионалното министерство.

“Официално становище не сме давали, в петък ще обсъждаме въпроса в сдружението и ще си дадем предложенията за второ четене”, заяви за “Труд” Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на националното сдружение на общините.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола