Ценовата политика на всяка компания, която управлява магазин на ИКЕА в дадена европейска страна, е различна при някои отделни продукти, заяви за “Труд” Тео Муратидис, управител на магазина на ИКЕА в София в отговор на въпрос защо някои стоки у нас ще са по-скъпи, отколкото в Англия или Гърция.

В България шведската верига за мебели влиза по силата на франчайзингов договор с гръцката “Хаус маркет”, член на групата от компании “Фурлис”. Първият магазин на ИКЕА ще отвори врати на 20 септември в София. Каталогът на компанията е вече в интернет и лесно може да се сравни с ценовите нива на магазини на ИКЕА в съседни държави.

“Действително някои от нашите продукти са с по-висока цена в сравнение с някои европейски държави, но в същото време предлагаме и значителен брой стоки на много конкурентни цени”, посочи управителят на магазина.

Той обясни, че по-малки или по-големи разлики са логични, тъй като всеки пазар има своите специфични и уникални характеристики и различна среда. Има продукти с по-голямо или по-малко търсене, което определя условията на доставка.

Става дума за размера на пазара и възможността за доставка на продуктите в по-големи количества, което определя и по-добри цени. Разстоянията от основния доставчик до местните компании и разликата в ДДС са също сред елементите със сериозно влияние върху цената, посочи Муратидис.

Справка на “Труд” не установи сериозни различия при цените на повечето продукти на ИКЕА в каталозите на шведската компания в България, Гърция и Великобритания.

Има модели, които са по-скъпи у нас - като бял комплект от кухненски мебели, който в България излиза 6295 лв. при 4702 лв. в Гърция. Но подобна комбинация в червен цвят в София ще се продава за 3645 лв. при 4250 в Атина.

Класическият диван “Екторп” в България например се продава за 579 лв. при 596 лв. в Гърция и 607 лв. във Великобритания.

Подобно на индекса “Биг Мак”, с който сп. “Икономист” изчислява курса на валутите на различните държави спрямо долара на база на покупателната способност, агенция “Блумбърг” използва за своя индекс “Били” базовата версия на етажерката за книги “Били” на ИКЕА. Тази мебел у нас се продава за 79 лв. при средна цена в 39 държави от $ 62,49 (89,37 лв.).

Етажерката “Били” е най-евтина в Холандия - $ 42,82 (61,23 лв.), но в Доминиканската република и Израел плащат за нея съответно $ 111,54 (159,50 лв.) и $ 96,87 (138,52 лв.).


ilian
13.09.2011 11:36:05
0
0

пълни боклуци продават. имал съм икеа (когато живеех в чужбина) нещата са талашит, скапани материали и се чупят бързо- много евтини са и затова са предпочитани (основно от емигрантите и живеещите по квартири) ... като цяло нестават! за спално бельо и възглавници - повечето са произведени в Бг са също със скапани материи (и пълнежи)... матраците не са нищо особенно- икеа матрак ми ръбеше на 6 месец след покупката му.... тук ще е модерно и ще печелят (те това го знаят много добре!- затова са с такива цени, като цяло нямат голяма конкуренция спрямо другите талашити), но лично аз няма да го посетя този магазин

Лена
13.09.2011 18:24:16
0
0

Скапани гърци, няма да печелите от мен . Има и хубави неща, но без мен.

тодор
14.09.2011 07:37:48
0
0

КОЛКО И ДА СЕ УФЛЯНКВАТ НА НАС ТАКИВА НОМЕРА НЕ МИНАВАТ КАТО ГЛЕДАМ КАТАЛОЗИТЕ У НАС ИЗЛИЗА ПО СКЪПО ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА СИГУРНО ИМА НЯКОЙ ПРЕД ИКЕЯ И ТОЙ ЛАПА ПРОЦЕНТ ТА ТАКА ДОКАТО НЕ ИЗРАВНЯТ ЦЕНИТЕ ДАЙТЕ ДА БОЙКОТИРАМЕ ИКЕЯ ДА НЕ СЕ ГАВРЯТ И ТЕ НА НАШ ГРЪБ КАКТО МНОГО ДРУГИ БОЙКОТ БОЙКОТ БОЙКОТ

Boris Hristov
14.09.2011 11:21:25
0
0

ИКЕА: Цените ни са различни по целия свят Но най скъпо си остава в България, понеже сме най богатите в Европа. Да го духат, лев да не видят дано

Балканец
14.09.2011 11:24:00
0
0

Редакцията, колко ви платиха за поръчковата статийка?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола