Българският президент Георги Първанов е сред участниците в 9-ата регионална среща на високо равнище на ЮНЕСКО в Сърбия на 1 и 2 септември. Тя ще се проведе в Белград и археологическия комплекс на античния град Виминациум.

На форума “Модерно изкуство и помирението в Югоизточна Европа” ще присъства генералният директор на организацията на ООН за образование, наука и култура Ирина Бокова. Ще участват също държавните глави на Албания, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония. Молдова ще е представена от зам.-министър на културата. Домакин е сръбският президент Борис Тадич.

В рамките на форума президентът Георги Първанов ще има двустранни срещи, които ще се уточняват на място.

“Труд” публикува статия на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод форума.

Днес и утре държавните глави на Югоизточна Европа се събират в Белград за 9-ата годишна среща на върха, организирана със съдействието на ЮНЕСКО на тема “Съвременното изкуство и пoмирението”. Още от провеждането на първата среща в Охрид през 2003 година тези ежегодни конференции предоставят форум за утвърждаване решимостта на политическите лидери да използват културата, изкуството и общото наследство като катализатори на диалога, разбирателството и развитието, в един регион, известен със своята религиозна, етническа и културна мозайка.

ЮНЕСКО съдейства на този процес още от самото начало. Народите на Югоизточна Европа имат изключително богато културно наследство, което е люлката на европейската цивилизация. Една от спецификите на това наследство се крие в неговото разнообразие.

Наша колективна отговорност е да споделим това наследство, както и да насърчаваме всички инициативи, които работят за тази цел.

Възстановяването на стария мост на р. Мостар, разрушен по време на войната в Босна и Херцеговина, е един от символите на капацитета на културата да изгради единство в разнообразието.

Усилията да направим културата спойващия елемент на взаимното разбирателство и социалното сближаване трябва да се увеличават и укрепват. Транснационалните проекти за съвместно вписване в световното наследство са добър пример за това и ЮНЕСКО ги подкрепя безрезервно. В този контекст, бих споменала сътрудничеството между Босна, Хърватия, Черна гора и Сърбия за вписване на средновековните гробници на Стечакс и със Словения за вписването на Динарич Карст.

Трябва да разглеждаме културата в широк смисъл на думата и да не я ограничаваме само до материалното и нематериалното наследство. Имам предвид организирането на пътуващи изложби, обмена между музеите, трансграничните мероприятия или фестивали, символните места като важни мостове, които осветляват общи траектории на народите и спомагат да избегнем вкопчването в собствената ни история. Трябва да изградим по-здрави мостове из целия регион, отвъд политическите кръгове, между хората на изкуството, интелектуалците, професорите и музейните уредници, както и да създадем чувствителност сред младежта по отношение на важността на културното наследство не само като източник на национална гордост, но преди всичко като елемент на обща история.

Същевременно е необходимо да утвърдим включването на културата в политиките за устойчиво икономическо и социално развитие.

Това беше целта още през 2003 година. Днес стабилността на региона ни приканва да удвоим усилията си. Съвременното изкуство, мрежите и връзките на млади художници, медиите, културните индустрии и културният туризъм са предпоставка за растеж, за създаване на заетост и източници на доходи. ЮНЕСКО насърчава държавите в региона да инвестират колективно и масово в тези области, като подкрепят интелектуалните среди, както и младите таланти, художници, поети, архитекти и музиканти от региона. Центровете на ЮНЕСКО за експертиза в Югоизточна Европа, сред които са центърът в София за нематериално наследство, центърът в Задар за подводно наследство, центърът в Скопие за дигитализация на наследството, центърът в Тирана за запазване на паметници, ще подкрепят тези общи усилия.

Проектите са многобройни, предизвикателството днес е да продължаваме да им отдаваме заслужено място, както и по-голяма значимост на регионално ниво. Поради тази причина реших да лансирам инициативата “Културата - мост за развитие”, която се фокусира върху ролята на интелектуалците, творците и културните дейци за устойчивото развитие на целия регион, като ги подпомага да инвестират заедно в проекти на градското, икономическото и социалното развитие. Този принцип бе одобрен в Белград през юни от министрите на културата на Югоизточна Европа. Призовавам всички културни институции, творци, професори и историци да се присъединят към нашите общи усилия.

Ако успеем в това наше начинание, ще можем да разпространим и споделим този модел на сътрудничество с останалия свят. Успешното управление на културното разнообразие и изследванията на нови модели на развитие представляват всеобщ интерес за целия свят.

Убедена съм, че държавите на Югоизточна Европа благодарение на наскоро изминалите исторически преходи притежават уникален опит, който могат да споделят с тези, които днес преживяват демократични промени и икономически трудности. Срещата на върха, която се открива на 1 септември, предоставя възможност да демонстрираме нашата обща решимост да направим от това убеждение реалност за всички.

Ирина БОКОВА, генерален директор на ЮНЕСКО

Статията е написана специално за "Труд".


СтатуСфера
01.09.2011 16:18:11
0
0

Днес е официалното откриване на СтатуСфера - българската социална мрежа. Сайтът е подобен на известната в цял свят платформа Туитър, като позволява на потребителите да комуникират бързо и лесно чрез мултимедийни съобщения, да прикачват линкове, да споделят видео и изпращат файлове. Присъединете се днес и намерете своите приятели! Кажете на България какво мислите. Почувствай се като звезда!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола