На 32 години съм и има пролапс на митрална клапа първа степен. Четох в интернет, че след време се стига до сърдечна недостатъчност. Възможно ли е при здравословен начин на живот да се избегне, при какви фактори се получава и задължително ли се стига до тази диагноза?

Това написа читателката ни Петя Ганева на електронната поща на вестника. За да й помогнем, се свързахме със специалист. Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате на страниците ни да ви консултира водещ лекар, пишете ни на: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Доц. Юлия Джоргова е ръководител на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница “Св. Екатерина”:

Сърцето има две страни - лява и дясна. Дясната страна събира венозната, “мръсна” и неокислената кръв. Насочва се към белия дроб, където се окислява, връща се в лявата част на сърцето и се изтласква от нея в целия организъм. Тази окислена кръв реално носи “храна” за тялото ни.

Четирите сърдечни клапи са разположени така във важния ни орган, че кръвта да се движи в една посока и да не може да се връща обратно. Сърцето също има четири части. Между дясното предсърдие и дясната камера се намира т. нар. трикуспидална клапа (има три платна, а “купис” на латински език е платно).

Между дясната камера и белодробната артерия е разположена пулмоналната клапа. Както казахме, от белия дроб кръвта се събира в лявото предсърдие. Между него и лявата камера пък се намира митралната клапа, която е с две платна (тя служи кръвта да се движи само от предсърдието към камерата). От лявата камера кръвта “тръгва” към аортата и затова между тях имаме аортна клапа.

Всяка една от четирите клапи си има своите болести, но най-често страдат митралната и аортната. Причината е, че лявата част на сърцето върши най-много и най-тежката “работа”.

Преди време до проблеми със сърдечните клапи се стигаше най-често,заради ревматизма (б. р. - инфекциозно-алергично възпалително заболяване, засягащо съединителната тъкан на сърцето, ставите или централната нервна система). И той атакува най-вече митралната и аортната клапа. Днес обаче нещата са променени, защото ревматизмът или т. нар. болест на бедните, засяга все по-малко хора.

В момента най-разпространените клапни заболявания са дегенеративните, т. е. свързаните с напредването на възрастта и дължащите се на нея разрушения и промени. Такъв пример е дегенеративната аортна стеноза (стеснение на аортната клапа), която протича с отлагане на калций първо около окръжността на клапата и след това постепенно и по платната й. Вследствие на този процес тя се стеснява и създава пречка кръвта да минава от лявата камера към организма.

Вторият много застъпен порок днес е т. нар. исхемична митрална инсуфициенция, т. е. недостатъчност на митралната клапа. Когато тя се затваря, би трябвало да не допуска връщане на кръвта назад, но при това заболяване се случва точно обратното и кръвта отива към лявото предсърдие. Исхемичната митрална инсуфициенция се дължи най-вече на коронарна болест, т. е. на инфаркт, засегнал мускула, който придържа клапата и затова тя не може да прилепне плътно.

Тук трябва да уточним, че митралната клапа има 2 платна, които се държат на хорди, подобно на въжетата на парашут. А тези въжета са “закачени” за мускули. Когато мускулите се свият, клапата се отваря, а при отпускане - се затваря. До пролапс на митралната клапа се стига при хора, които имат халтава или по-подвижна съединителна тъкан. Обикновено това е вродено състояние. Но то се наблюдава и при хора, които са били добри гимнастици, които са със силна подвижност на ставите.

При пролапса едното от платната се издува повече, стига се до процеп с другото и кръвта се връща назад. Това количество може да е много малко и незначително и тогава говорим за козметичен дефект. Но ако назад изтича повече кръв, се налага оперативно лечение.

За щастие трикуспидалната клапа боледува рядко. Ако все пак стигне до това положение, се касае най-вече за наркомани или въобще за хора, които си правят венозни инжекции с мръсни игли.

Много тежко заболяване на клапите и с висока смъртност е ендокардитът. Това е тяхното остро възпаление, което ги уврежда изключително силно. Ендокардит може да се наблюдава при всички хора при наличието на възпалителен процес, който да засегне и сърцето. По-често се развива при пациенти с предварително увреждане на клапите. Но може да повали и напълно здрав човек.

За съжаление сърдечните клапи се увреждат от болести, а от тях човек трудно би се предпазил.

Винаги първата стъпка при лечението е медикаментозна. Когато сърдечната клапа е увредена, тя вече е органично променена и това няма как да се промени. Лекарства се изписват за облекчаване на симптоматиката. Най-често при засягане на клапите първите признаци са умора и задух. Защото кръвта не се движи както трябва, задържа се в белия дроб и се наблюдава задухът. Недостатъчно окислена кръв достига до целия организъм, на което пък се дължи силната умора. Това са признаците на проблем с клапите независимо дали е засегната митралната или аортната. После настъпват нарушенията на сърдечния ритъм, все по-мощен задух, стига се до страдание на дясното сърце, отоци по краката и т. н.

Тъй като лечението е симптоматично, се дават медикаменти, подкрепящи сърцето. Но това е до време. Истинското лечение е механичните пречки на пътя на кръвта да бъдат премахнати. Става дума за операция. Напоследък се стремим към все по-малко травматични лечения, т. е. залага се на терапия, която се извършва от инвазивните кардиолози. Става дума за поставяне на клапа - аортна, монтирана върху стент. Така стеснението на аортната клапа се лекува по минимално инвазивен метод с достъп през бедрената артерия. Ако артериите на бедрото обаче са тесни, тънки или увредени, се намесват кардиохирурзите. Тази методика с два начина на приложение се извършва у нас само в “Св. Екатерина”. И при двата варианта се изисква да е налице опитен екип от кардиолози и кардиохирурзи.

Специалистката съветва: При умора и задух търсете кардиолог

- Основното, което би предпазило сърдечните клапи, е добрата профилактика при инфекциозни заболявания и при различните видове медицински манипулации. Т. е. при всяка възможност за инфекция - примерно дете се разболява от ревматизъм (защото това е детска болест) и има зачервяване, подуване на става, висока температура, бързо трябва да се отиде при лекар специалист. Така малкият пациент ще се лекува и предпази, преди ревматизмът да е атакувал сериозно сърцето му. Ако детето е боледувало от ревматизъм, се предвижда цял живот да се извършва ежегодна антибиотична профилактика.

Същото поведение се налага и при скарлатината. Това е второто заболяване, което може да разболее сърцето. Пак трябва да се търси бърза помощ на специалист. А при всички по-тежки медицински манипулации, при които се стига до работа с кръв - ако се вади зъб, ако се прави операция, се извършват анбитиотични профилактики, за да не се развие инфекция, увреждаща сърцето.

- При исхемичната болест на сърцето, която би могла да доведе до недостатъчност на митралната клапа, профилактиката е: да се спре пушенето, да се следи високото кръвно налягане, да не се консумират тлъсти храни, да се избягва заседналият начин на живот. Ако има диабет, той да се лекува.

При една затягаща се инфекция (при болно гърло или след грип примерно), която обаче не минава както се очаква, задължително да се търси и кардиолог. Той ще установи да не би да е засегнато и сърцето, защото понякога това се пропуска. Да се търси кардиолог също при умора и задух.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола