Bloomberg: Приятелите на Путин помагат на Русия да преобърне водения от САЩ световен ред

Владимир Путин приключва пътуването си до Китай, където топлите му връзки с президента Си Дзинпин доведоха до процъфтяваща търговия и засилване на координацията в областта на отбраната. Повече от две години от началото на неговото нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. това е далеч от усилията на САЩ и техните съюзници от Г-7 да изолират руския лидер, съобщи Bloomberg.

Те наложиха широки санкции, замразиха чуждестранните активи на Русия и изхвърлиха големите руски кредитори от системата за финансови съобщения SWIFT. Година по-късно Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин с обвинения във военни престъпления. Москва изглеждаше притисната в ъгъла.

Прегръдката на Китай се отразява от мрежа от други държави, които не позволяват на Русия да стане парий. Мнозина се присъединяват към Москва, за да подкрепят съвместните интереси на срещи на върха като Групата на 20-те и да съперничат на западните сили в клубове като БРИКС. Някои са водени от прагматичен личен интерес, като се фокусират върху енергийни, търговски или икономически съображения. За други военното сътрудничество или оръжията са в основата на сближаването. По-често те споделят обща перспектива с Русия - желание да изменят световния ред след Студената война, воден от САЩ.

Китай

Какво получава Русия: Китай е дипломатически и икономически спасителен пояс за Москва. Русия купува електроника, промишлено оборудване и автомобили, докато продава на своя азиатски съсед нефт и газ, дори ако - както при газа - те са с отстъпка от това, което някога е печелила от доставките на Европа. Двустранната търговия достигна рекордните 240 милиарда долара през 2023 г. Но тя има мощен партньор, който споделя целта на Кремъл да оспори водения от САЩ ред и да изключи водените от Вашингтон съюзи от това, което те смятат за своя сфера на влияние, което Москва може би цени най-много.

Какво получава Китай: Пекин също изпитва удоволствието от друга могъща авторитарна държава до себе си, докато се стреми да промени международния ред. Русия и Китай все повече координират позициите си в Съвета за сигурност на ООН, където и двете имат вето, и направиха обща кауза срещу САЩ. Военното сътрудничество се задълбочава и Русия е продала на Китай някои от най-модерните си оръжейни системи. Една руска победа в Украйна би отслабила влиянието на САЩ, докато Китай обмисля амбициите си относно Тайван, който твърди, че е негов.

Саудитска Арабия

Какво получава Русия: Първо и най-важно, Русия помага за оформянето на глобалния пазар на петрол и максимизиране на важните приходи за Кремъл чрез алианса ОПЕК+ на страните производителки на суров петрол, в който двете страни доминират. Саудитска Арабия направи всичко възможно, за да не осъди Русия след началото на войната. Путин също посети кралството през декември в рядко излизане в чужбина, който показа, че той все още е добре дошъл в някои части на земното кълбо.

Какво получава Саудитска Арабия: Освен партньорството в ОПЕК+, Саудитска Арабия се възползва от руската помощ, за да избегне статута на парий. Путин беше един от малкото лидери, които прегърнаха престолонаследника Мохамед бин Салман с усмивки и ръкостискания на срещата на върха на Г-20 през 2018 г. два месеца след като агенти от неговата страна убиха колумниста на Washington Post Джамал Хашоги. Президентът на САЩ Джо Байдън оттогава промени курса на по-ранен обет да изолира Рияд заради убийството на Хашоги и се опита да укрепи съюза на двете страни. Но тъй като саудитската външна политика е все по-транзакционна и се ръководи от икономически интереси, връзките с Москва вероятно ще се задълбочат.

Турция

Какво получава Русия: Путин жонглира с геополитическото съперничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на места като Сирия, Либия и Кавказкия регион, като същевременно насърчава търговията с третия си по големина пазар за износ миналата година. Турция също се превърна в ключов център за непряк внос на санкционирани стоки, към които Русия се стреми, и помощ за Путин да запази глобалните връзки на страната си.

Какво получава Турция: Докато застана на страната на Украйна във войната, Ердоган отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, която е основен доставчик на газ за Турция и строи първата ѝ атомна електроцентрала. Туристическият и селскостопанският сектор на Турция разчитат в голяма степен на руския пазар. Ердоган се позиционира като самопровъзгласил се за посредник между Украйна и Русия, помагайки за посредничество при сделки за доставки на зърно и размяна на затворници.

Иран

Какво получава Русия: Русия се обърна към Иран за дронове, за да подпомогне войната си в Украйна и изгражда търговски маршрут с Техеран, свързващ се с Индия, което може да помогне за отслабване на въздействието на международните санкции. Руски и ирански официални лица обсъдиха засилване на финансовото и банковото сътрудничество за облекчаване на санкционния натиск, като Москва се учи от опита на Техеран от десетилетия в изолация.

Какво получава Иран: Иран търси от Русия оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и изтребители, които да заменят остарялото оборудване. Освен това разчиташе на Москва за изграждането на атомната електроцентрала в Бушер. Техеран се присъедини към Русия, за да подкрепи президента Башар ал-Асад във войната в Сирия и споделя враждебността на Москва към присъствието на САЩ в Близкия изток.

Индия

Какво получава Русия: Индия, третият по големина потребител на суров петрол в света, е основен купувач на намален руски петрол след нахлуването в Украйна, но по-строгото прилагане на санкциите на САЩ, които се стремят да спрат потока от петродолари към хазната на Кремъл, сега нарушава доставките. Отношенията с Индия придават легитимност на Русия, докато тя ухажва така наречения Глобален Юг.

Какво получава Индия: Евтин петрол, но Русия също е дългогодишен и доверен доставчик на оръжия. Москва е била готова да помогне на южноазиатската нация, като използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да подкрепи индийските интереси. Силните връзки с Русия също така осигуряват противовес на други големи световни сили, помагайки на Индия да запази стратегическа автономия.

Бразилия

Какво получава Русия: Русия печели дипломатически от връзките с най-голямата икономика в Латинска Америка и от относително лидерство, което има в региона. Бразилия е член-учредител заедно с Русия на групата страни БРИКС. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва досега се е опитвал да позиционира страната си като неутрална нация, която може да поддържа връзки както с Русия, така и с Украйна, и многократно е отхвърлял призивите да изпрати оръжие на Киев с аргумента, че стратегията на САЩ и Европейския съюз подкопава перспектива за решение чрез преговори.

Какво получава Бразилия: На търговския фронт Бразилия получава внос на руски торове, както и дизелово гориво и петролни продукти. По-важното е, че Бразилия получава партньор в усилията за прекрояване на водения от САЩ глобален ред; Лула отдавна настоява за реформи в глобалните институции като МВФ, за да ги направи по-представителни за Глобалния юг. Но дори и настрана от Лула, бразилските лидери отдавна са намирали в Русия сигурен и безкритичен съюзник.

Унгария

Какво получава Русия: правителството на премиера Виктор Орбан поддържа тесни връзки с Путин, като унгарският лидер се срещна с руския си колега в Пекин миналия октомври. Това осигури на Путин съюзник в рамките на ЕС, който по различни начини задържа финансовата помощ за Украйна, заплаши да провали преговорите за членство на Киев с блока и дори забави с повече от година присъединяването на Швеция към НАТО.

Какво получава Унгария: енергия. Унгария е една от малкото нации в ЕС, които все още получават руски газ, а руската ядрена корпорация "Росатом" запазва водеща роля в разширяването на единствената ѝ атомна електроцентрала. Междувременно Орбан, който развива своята идея за „нелиберална демокрация“, получава подкрепа за своята идеологическа алтернатива на водения от САЩ международен ред.

Южна Африка

Какво получава Русия: Южноафриканският президент Сирил Рамафоса отказа да осъди Путин за войната или да подкрепи резолюциите на ООН, осъждащи Москва за инвазията. Двете нации са членове на БРИКС и неговите форуми предоставят възможност на техните лидери да си взаимодействат редовно. Рамафоса наистина убеди Путин да пропусне срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург миналата година и вместо това да участва виртуално, спестявайки на Претория необходимостта да решава дали да го арестува съгласно заповедта на МНС.

Какво получава Южна Африка: Въпреки че търговията между Русия и Южна Африка е незначителна, те имат дългогодишни исторически връзки, които произтичат от проактивната позиция, която Съветският съюз зае срещу управлението на бялото малцинство. Редица високопоставени членове на Африканския национален конгрес потърсиха убежище и преминаха военно обучение в Русия по време на ерата на апартейда. Руски компании участваха в надпреварата за изграждане на нови атомни електроцентрали в Южна Африка по време на мандата на бившия президент Джейкъб Зума, въпреки че плановете за издаване на договор бяха отложени, откакто Рамафоса встъпи в длъжност през 2018 г., поради разходи.

Русия също така се стреми да изгради добра воля в Африка чрез помощ за сигурността, оръжие и зърно - хранителни доставки, които отчасти бяха прекъснати, защото войната ѝ в Украйна застраши корабоплаването в Черно море. На свой ред Русия иска достъп до пазари и нови съюзници, които могат да смекчат въздействието на санкциите и да разширят военното ѝ влияние за сметка на западните сили.

Разрастващото се приятелство с Ким Чен Ун също е от полза за Русия. САЩ, Южна Корея и други твърдят, че Северна Корея изпраща огромни количества артилерийски снаряди, както и балистични ракети с малък обсег на действие. В замяна Русия е обвинена, че предоставя на Пхенян храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия. Русия също така наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на групата от експерти, която докладва за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея.

Други страни като Обединените арабски емирства, където десетки хиляди руснаци си намериха дом след избухването на войната, и Египет, както и стари съюзници като Венецуела и Куба също поддържат връзки.

Засега, въпреки най-добрите усилия на САЩ и техните съюзници, Русия остава всичко друго, но не и изолирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят