Коледни пости: Време за експерименти, промяна, наслада

Да използваме Коледните пости, за да променим гледната си точка за храната, да се научим да планираме, да добием нови знания и ново удоволствие от нея

Много хора продължават да се страхуват от постите: не вярват, че могат да издържат без „силна храна“ (т.е. животинска) цели 40 дни. Всичко е въпрос на гледна точка. Променете философията си за храната и ще се сдобиете с ново удоволствие от нея, както са го направили хиляди хора, минали през клиниката на д-р Емилова. Те вече знаят: силна е онази храна, която засища, вкусна е  и снабдява организма с живи витамини, ценни микроелементи, качествени протеини, бавни въглехидрати, полезни мазнини. Растителната храна е такава. Всичко е въпрос на познания, правилно комбиниране и планиране на менюто. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат.

1. Гледайте на постите като на време, в което можете да разчупите рутината в храненето и да се научите да планирате. Направете си меню за седмицата. Купете всички необходими храни, така че да имате пресни плодове за закуска и похапване през деня, свежи зеленчуци за салата, зелени подправки. Направете цял списък за зеленчуците, които ще готвите: картофи, батати, броколи, моркови, тиква, пащърнак, домати, лук, чесън, праз, целина, аспержи…

Винаги да имате под ръка зеленолистни зеленчуци – те са богати на всичко онова, което ви трябва през зимата: витамин Д 2, витамин С, хлорофил, кверцетин… Да имате ядки и сушени плодове, които можете да занесете в офиса, ако огладнеете много между храненията.

2. Изключете бялото брашно и бялата захар. Запасете се с пълнозърнест ориз, суров нахут или от консерва, боб леща, пълнозърнеста. Не забравяйте гъбите. А с ядките можете да направите свое веган сирене, мляко, кисело мляко.

3. Гледайте на постите като на експериментален курс по готвене. Използвайте непознати подправки, които са вече в супермаркетите: зелено и червено къри на паста, мисо – букет от азиатски подправки за супа. Вместо фиде или спагети купете си оризови нудли. А защо да не направите сами песто – от босилек, или магданоз със смлени ядки, сол и зехтин. Не забравяйте пресния джинджифил – ще придаде пикантен вкус и на най-обикновените ястия.

4. Научете нови неща в готвенето. Подгответе си разядки. В комбинация с пресен пълнозърнест хляб с квас никога няма да бъдете гладни. Разядки можете да направите практически с всичко. Ако към ткласическия хумус от нахут прибавите две печени малки глави цвекло, ще имате хумус с различен вкус и красив цвят. С тиквички, печен патладжан или цвекло на пара също можете да направите разядки. Прекрасна разядка е и пюре от печен във фурната без мазнина батат. Изобщо комбинациите са много.

5. Отделете внимание на ферментиралите храни: туршии (колкото по-малко сол, толкова по-добре), кисело зеле, кимчи – ферментирало китайско зеле от корейската кухня (продава се вече и у нас.) Те са богати на пробиотици, важни за здравето на нашия чревен микробиом и имунитет. Можете да се научите да си правите сами квас с червено цвекло, никак не е трудно.

6. А десерт? Съветваме ви да избягвате тежките десерти, които съдържат смлени фурми и кокосова сметана. Вместо това направете крем от печена тиква с ядково мляко и пресни плодове отгоре. Или нарежете свеж ананас – изключителен плод, който засища и потиска глада. Много хранителни добавки срещу „прекомерен апетит“ се правят с екстракти от ананас – и никое от тях няма ефект. Поне не като този на пресния ананас.

7. Пийте смутита, те засищат изключително добре. В тях добавяйте любими съставки: конопен протеин, зелени водорасли, мака, смляно ленено семе, смлени слънчогледови семки, копър, кориандър, малини, райска ябълка… Може да правите и смути с парченца сурова тиква, много са вкусни. Съчетайте я с някой сочен плод: круша, манго.

8. Гледайте на постите като време, което ще ви помогне да станете по-стройни и да изглеждате по-млади. Спестете си закуските, колкото и да е студено навън. Топъл билков чай и сочен плод час-два след това ще ви помогнат да запазите енергията си и да помогнете на организма да довърши очистителните процеси, започнали след вечерята. Тя трябва да не е по-късно от 19 часа. Обядът на следващия ден - не по-рано от 12 часа. Така ще направите модерния фастинг: цели 17 часа без храна, добра услуга за претовареното тяло.

Не изпускайте целта от погледа си: тя е да бъдете здрави, стройни и щастливи. Това е смисълът на постите. Не мъка и лишения. Чаша вино? Да не бъдем чак толкова прекалени светци и да не казваме не, стискайки зъби.

Рецепти за разядки, които приготвяте, като смилате всичко в блендера:

Хумус с червено цвекло:

- 1 консерва нахут
- 2 малки глави цвекло, печени или на пара, обелени
- 1/3 чаена чаша сусамов тахан
- подправки: скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, морска сол, кимион, червен пипер

Баба Гануш

- 2 малки патладжана, печени и обелени
- 1/3 чаена чаша сусамов тахан
- подправки – като при хумуса от нахут, може да добавите накълцан пресен магданоз и 1-2 лъжици ядково кисело мляко

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали над 50 000 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл