Погват архитектите, преобразяващи Японския хотел

Процедура за отнемане правата за практикуване на архитектите, които участват в преобразяването на бившия Японски хотел в София ще задвижат техни колеги от двете най-големи браншови организации.

В момента хотел „Маринела“ се преустройва от собственика си - бизнесменът Ветко Арабаджиев. Ниското тяло започна да се надстройва, но процедурата бе спряна от ДНСК. Преди година пък японските вишни пред „Маринела“ бяха премахнати и заменени със светещи дръвчета, което предизвика скандал.

Вчера на пресконференция от Съюза на архитектите в България и от Камарата на архитектите определиха действията по обновяване като „грубо посегателство на шедьовър“.

„Сградата е проектирана от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа“, обясниха от бранша.

Оттам допълниха, че в момента се поставят масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява се, коригира се интериорът.

„Така се променя обликът на мястото, а и се нарушават пространствените връзки“, заявиха от съюза и камарата. И добавиха, че преустройствата са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право. Брифингът завърши с уверението, че ще бъдат сезирани всички институции, които могат да спрат реновирането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес