Наследниците на Павароти: "Плачем след всяко представление на “Белканто”

“Този спектакъл е празник, съчетание от езика на душата на всички солисти и топлината, която ни дава публиката, и ни кара да плачем след всяко представление.” Това каза вчера пред журналисти баритонът Андреа Дзапа, един от 12-те певци, участващи в “Белканто - наследството на Павароти”. Спектакълът ще бъде представен за първи път у нас на 26 ноември в зала 1 на НДК, а после италианската трупа ще бъде в Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Премиерата на “Белканто” е преди две години в Ню Йорк и оттогава възпитаниците на фондация “Павароти” обикалят света. “Спектакълът е като пътешествие във времето - допълни тенорът Стефано Танзило. - Започваме с творби на Монтеверди и стигаме до модерните тенденции в музиката. “Летим” до различни точки на света, представяме най-значимите автори. Под формата на игра, която познаваме от концертите “Павароти и приятели”, изпълняваме и най-красивите оперни арии, и прочути поп и рок парчета.”

В програмата на “Белканто” са откъси от опери на Росини, Доницети, Верди и Пучини, както и от мюзиклите “Уестсайдска история” и “Фантомът на операта”. Ще има инструментални изпълнения на творби от Перголези, Вагнер, Бизе и Бритън, а “черешката”, разбира се, е Nessun Dorma от “Тураднот” - арията, с която Павароти разплакваше всички. Любопитно е, че трима от “Белканто” са ученици на Райна Кабаиванска. А всички следват съвета на Лучано: “Когато си на сцената, най-важно е да даваш - това е наградата за щастието, че си там.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура