Доц. Байкова: Внимавайте с преяждането по Великден

Проф. д-р Донка Байкова съветва да сме по-умерени в яденето.

Преяждането не е само стомашен дискомфорт и тежест, то може да бъде наистина опасно за здравето. Затруднява дишането и нормалното функциониране на органите, може да доведе до сърцебиене и дори главоболие и повръщане. Всяка година в "Пирогов" по празници приемат не един и двама препили и преяли пациенти.

"След Великден е добре да се премине на диета. Повече зелени зеленчуци ще дойдат добре на затормозения от трапези организъм", съветва експертът по хранене и диететика доц. Донка Байкова. 

Тя смята, когато се яде мазно месо, то да бъде комбинирано с много зелена салата, по възможност без яйца. И ако може - с минимално количество на алкохол, тъй като мазнините и алкохолът също докарват неразположения в комбинация.

Любимият козунак също е повод за спорове. Според Байкова продуктът е смесен с брашно, захар, яйца, което го прави калороийна бомба. Ако искате да се чувствате добре - не бива да ядете повече от филийка козунак на ден.

"Алкохолът винаги утежнява ситуацията. В комбинация с преяждане тялото съвсем дава на късо. След Великден правете фрешове, яжте зеле и моркови, детоксикирайте се", съветва специалистката. 

Яйцата също не са съвсем безобидни. Голямото количество изядени сварени яйца ще натовари тялото. Освен полезни, те са източник на висок холестерол. Хората с диабет, затлъстяване и други хронични заболявания е добре да ги консумират умерено. Същото важи за хлебните изделия и захарните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве